lördag 6 juli 2013

Kalmar Glass

Vet du vad..nästa gång det kommer en Hemglass bil..fundera då på detta, det är faktiskt så att ursprunget till just hemglass finns i Kalmar och var beläget på Fabriksgatan i Kalmar.Fast ska man vara riktigt petig så hette faktiskt företaget Kalmar ispinnefabrik på trettiotalet och fabriken låg från början på Gripgatan på Ängö i Kalmar.

Ja dra den om rödluvan och vargen.... tänker du nog nu när du precis satt tänderna i en glass...men så är det... Kalmarglass hette företaget och startade sin tillverkning av glass 1933.


 

1962 såldes företaget till Eric Eriksson som 1968 började fundera på om man inte kunde leverera glass direkt hem till kunderna och första provförsäljningen gjordes i Täby, hmm.. kan det varit på en loppis? vem vet Täby är ju känt för sin galopp drive in loppis!.....iallafall så blev det så att säga grunden till all "hemma på gatan" försäljning av glass.

Sagt och gjort glassbilen var född..ja den som vi idag känner som hemglass men innan dess flyttades företaget till Strängnäs 1973.

Ägaren till Kalmarglass alltså innan 1968 började faktiskt arbeta för Glass Olle i Trekanten men det får vi ta en annan gång, så du ser Kalmar har varit och är en glasstad...oavsett vilket fabrikat du gillar så finns det....GLASS! hmm.. nu blev jag sugen på en...hmmm Nogger? jajemen.

http://www.hemglass.se/

http://www.hemglass.se/Om-Hemglass/Historia.aspx 

2 kommentarer:

Larsson sa...

Ispinnefabrik! Det gillar vi...

Perra sa...

Håller med Larsson. Kalmar Ispinnefabrik, vilket underbart namn!