fredag 18 oktober 2013

Kodak

Min fars gamla Kodak har funnits med i familjen sen Hedenhös gick i blöjor och dokumenterat det mesta, för dom där små fyrkantiga fotografierna från sextio/sjuttiotalet är tagna med just denna kamera.

 

Fast idag fungerar den säkert inte och det behöver den inte för den är kuriosa, kult och k-märkt för just Kodaks Instamatic är lite av en ikon inom fotovärlden iallafall för oss vanliga som inte ens kunde drömma om Hasselblad för när det kom till kritan så var det ju just dom här standardkamerorna som följde med överallt och dokumenterade allmänhetens vardag och helg, utflykter, fester, idrottsevenemang och framförallt bilar.

 

Så idag är vi rätt tacksamma över dessa ögonblicksbilder från någons liv, för tänk om det inte funnits vanliga kameror.

 

Ja vi är faktiskt lite bortskämda idag med digitaltekniken, om man jämför med dåtidens kameror för det kostade en mindre förmögenhet att framkalla fotografierna så man fick välja motiven med omsorg.

 

Fast ibland hände det otänkbara felexponerat, för lite blixt ja på den tiden var det ju lösa blixtar man fick köpa separat och ibland fungerade dom ju inte, eller mardrömmen att alla kort blev förstörda eller försvann på fotofirman...ja livet som fotograf var inte helt enkel på den tiden men man kan iallafall säga så här att just kameramodellerna aldrig kommer att bli lika snygga som just då..speciellt om man vilar blicken på just Kodaks 104 modell för den är verkligen en riktigt snygg kamera och tog skapliga bilder, ja det kanske berodde på dom intressanta motiven förstås.....


5 kommentarer:

Linda sa...

Men gud vad roligt grattis till nya jobbet och vad glad jag blir..tack för messet=) en stor kram från oss trevlig helg och en extra kram från mig

Marie´s sa...

Linda hann före men grattis!!!!!!!!!du är verkligen värd det så njut nu i helgen kram

Larsson sa...

Är det FLAK själv som ligger på golvet? Jaha, Du fick jobbet förstår jag efter kommentarerna, Grattis till detta!

FLAK sa...

Nej det är faktiskt min bror=)

Tackar och efter en massa väntande så kom beskedet så Yeeees..det är spikat=)

Jh99 sa...

Det är ju jag......haha :)