tisdag 17 september 2013

Kalmartrissan

En klassiker som fortfarande tillverkas sedan starten 1932 efter att Gösta Elfverson, delägare i företaget, gjort ett besök i England. Han hade en jojo med sig hem för att börja tillverka i trä. Maskiner för tillverkningen fanns ju redan hemma på fabriken så tillverkningen kom snabbt igång. Till en början tillverkades jojon i delar som monterades ihop. 

 

Men ganska snart kom produktionschef Ivan Pettersson på ett sätt att tillverka jojon i ett stycke och så var Kalmartrissan född. 

Den svenska jojon har allt sedan dess tillverkats på samma sätt.Fortfarande görs originalet "Kalmartrissan" i rött eller svart och med bild av Kalmar slott. 

 

Trissan tillverkas också sedan länge i stort antal för olika företag i reklamsyfte och förses då med respektive företags logga.

 

Elversons  (Bobbin) tillverkar även korkar, skaft och andra saker i trä och på 1940 tillverkades medicinburkar, till bland annat Astra och Apoteksbolaget. 

 

Leksaker tillverkades och lackerades även hos Bobbin för  Bröderna Ivarsson (Brio) som blev kund hos Elfverson under 1940 talet.

 

Så när du ser en gammal Brio Clownen, Dachsie, Sampo så tänk på att den förmodligen är tillverkad hos Bobbin men glöm inte Kalmartrissan.


 


Inga kommentarer: