måndag 26 december 2016

En historia om en butiksbuss

Som ni alla vet kan jag inte låta bli att gräva ner mig i arkiv och rota rätt på obskyra uppgifter för vad ska man annars med tid till.........

Den 18 december 1969 registrerades ett Volvo chassi med aluminiumkaross från karosstillverkaren June i Jönköping med den klassiska karossen som blev synonymt med Konsumbussarna under slutet på 1960-70 talet.

 

Fordonet (N 3127 ) inköptes vid denna tid av konsumtionsföreningen i Halmstad där bussen gjorde tjänst fram till 1976 då det på grund av personalbrist i bussen, kanske ville ingen ta på sig ansvaret för att driva verksamheten och allt som det innebär att bedriva en varubusslinje.


Detta innebar att bussen blev stående från juli månad men till slut fanns det en köpare som ville ta över bussen och köpekontraktet var ifyllda men då visade sig att istället för att bussen blivit avställd hade någon lyckats kryssa för skrotning.

 

Efter brevväxling med länsstyrelsen kunde problemet avvärjas och bussen bytte ägare till Timrå konsumentförening  fram till 1982 då bussen såldes till en privatperson.

Man kan notera att fordonet fick registreringsnumret DAN 677 i samband med bytet från länsregistreringsnummer 1973.


När allt kom omkring slutade historien till slut med att den forna butiksbussen slutade sina dagar på Rogers lastbilsdemontering Eksjö i slutet av 1990 talet och denna gång var inte ett misstag, även om det var synd att en gammal hederlig varubuss inte kunde räddas.

För den som undrar så kan det berättas att den var en Volvo F83-38 och när bussen var aktiv i Halmstad fanns det en last pakethållare fram på bussen. Inga kommentarer: