söndag 9 november 2014

Svunna tider

Suddiga bilder men ack så trevliga.

3 kommentarer:

Herr Stömell sa...

Brandbilarna står uppställda utanför Linköpings brandstation på Västra vägen. Invigdes 1 oktober 1915 och utflyttades till ny brandstation 1977.

På den första bilden finns en banderoll över gatan där det står "Idrottsmässan" och en sådan förekom i Norrköping:
(Nedanstående text lånad från http://norrkoping7080.forum24.se/)

Idrottsmässan återuppstod efter lång tid i glömska. Idrottsklubbarna Sleipner och Hird tog ett initiativ i början på 60 talet. Tillsammans med Gunnar Bergströms Tivoli från Eskilstuna ett utav Sveriges största ambulerande tivolin.
Bergströms tivoli stod för karuseller, bilbana, lottkiosker spelhall. Mässan lokaliserades till Humpplanen utanför Idrottsparken. Idag finns en konstgräsplan på gamla Humpplanen. Utöver Bergströms tivoli fanns Bröderna Oberlitz Motorcykelcirkus som åkte på de lodräta väggarna. Boris Bravins Colorado Show som bjöd på svärdslukare, lindansare, magiker, ett indianpar och en strippa. Korv,glas och läsk sköttes av Svante Albin som drev serveringen i Idrottsparken.

För att locka folk satsade man också på artister av olika slag. Första året var bl.a. Arne Lambert med trio, Lambert hade samtidigt en jättehit med Russian Folksong. Jerry Williams med The Violents var andra artister. En annan attraktion var svajmastartisterna i Silver Sway. Mässan blev en succe och man bestämmde att forsätta året därpå.

Efter ett par år hoppade Hird av och Sleipner fick nya partners IFK Tjalve och NAIS. Efter ytterligare några år flyttade mässan in på Idrottsparken och placerades längs S.a Promenaden. Fortfarande var det Gunnar Bergströms Tivoli som stod åkeri och lottstånd. Mässan var ju årlig och pågick i två veckor i september. I slutet på 70-talet eller början på 80-talet upphörde mässan. En av de sista artisterna var Jerry Williams som uppträdde på stora planen framför VM läktaren för mellan 2500 och 3000 åskådare.
Bergströms Tivoli existerar fortfarande och drivs av Per Bergström ,de turnerar företrädesvis i Norge.

- Därmed inte sagt att bilden verkligen är från Peking - men du kanske vet varifrån den härstammar?

FLAK sa...

Härligt att du delar med dig men tyvärr jag har inget minne var bilden härstammar ifrån utan fann den i arkivet.

Herr Stömell sa...

Bilden med hästen på BP-macken är inte så malplacerad som man kan tro. Kusken pysslar med något bakom vagnen - och förmodligen fyller han på fotogen i lyktan som hänger där bak. Med sitt rödmålade glas, och med lågan tänd, utgjorde den bakljus på hästfordonet under den mörka delen av dygnet.