fredag 21 mars 2014

En blick in i cykelvärlden

Just sjuttiotalet och åttiotalet var cykeltillverkarens Peugeots guld tid och massor av cyklar såldes på den svenska marknaden genom generalagenten Mercatec AB Stockholm.

 

Peugeot cycles var ett jätteföretag med verksamhet på flera håll i Frankrike med huvudkontor i Paris och tillverkning av standardcyklar i Romilly och de lite sportigare i Beaulieu. 

 .

Helkama Bica AB Järfälla tog över generalagenturen i slutet av åttiotalet men då var storhetstiden på avklingande och Peugeotcyklar har aldrig riktig blivit lika populära och försäljningen rasade.

 

Men i folks medvetande finns fortfarande Peugeotcyklarna kvar och i en och annan källare står en fullracer eller en sporthoj som bara väntar på att upptäckas för hittar du en Peugeotcykel, passa på att studera växlar, ramen, och eventuella tillbehör, hittar du orden Reynolds på ramen, Mavic bromsar samt Simplex växlar så ta vara på cykeln för den är byggd med stolthet och funktion förpackat i en utsökt design.


Ja...en bidragande orsak till att just Peugeotcyklarna blev så populära var just deras kvalitet och framförallt framgångarna som våra svenska tävlingscyklister hade under dessa årtionden, tänk bara på Bert Johansson vann OS guld 1976 på en Peugeot.


En kuriosa sak angående just generalagenturen som i slutet av åttiotalet övertogs av Helkama så såldes det Helkamacyklar sida vid sida med Peugeotsortimentet i affärerna, men Helkama hade i gengäld endast standard och så kallade hurtbullecyklar med bockstyre.

Här är Peugeots cyklar från 1986.

En vit dammodell av racern som även fanns i rosa.

1 kommentar:

Herr Stömell sa...

Du vet väl vad indianen sade den första gången han fick se en cyklist? - Vit man - lat man, sitter när han går.