söndag 3 mars 2013

Stadsjeep

Dom har ju varit på tapeten nu i några år, stora rymliga, vräkiga statussymboler, skrytbilar, säkra, och i flera fall endast gjorda för asfaltkörning även om dom är fyrhjulsdrivna, men inget är nytt under solen.


Det fanns ju bilar som skulle efterlikna jeepar förr i tiden, Simca hade en modell som hette Talbot Matra Rancho och en sådan har man som liten åkt i, till bland annat badstranden några gånger, vi åkte där bak och när man skulle fika fällde man ner baklämmen och hade perfekt sittplats.

Kunde den köra offroad?..inte ett dugg förutom på vanlig gräsmatta men den såg ut som en terrängbil eller iallafall en bil som utstrålade äventyr...

Så med sitt fällbara baksäte och rätt stort lastytrymme så blev den en laståsna med en stor nackdel, motorn och chassit som var standard Simca.

 

Men som sagt stadsjeepar rullade runt på våra vägar långt innan begreppet SUV intog en plats i bilhistorien, ja frågan är ju vad det hette innan? 

Men som sagt förr i tiden byggdes storjeeparna för vad dom var gjorda för, äventyr på och av vägen, men det finns ju SUV:ar som är offroadbilar även  idag frågan är bara vad händer med all elektronik när det blir lite blött?.


Foto A Willgård  1983Talbot Matra Rancho
Talbot Matra Rancho
Talbot Matra Rancho

Inga kommentarer: