lördag 31 januari 2015

En rätt liten......

Kvällens projekt startades lite trevande men visst ser man formerna, och allt ska sen så att säga formas till en? ja vi är inne på femtiotalet kan vi nämna.

 


fredag 30 januari 2015

Dansafton i Kalmar och lite lek..eller bägge?

För dom som så att säga bemödar sig utöva den nobla sysselsättningen som i allmänt tal kallas dans så kan man ju inte låta bli att nämna att dansstället nummer ett...ja tjata lagom om Masten=).....är och förblir Sandra i Kalmar eller kanske hellre Witten ja hotellet då alltså, iallafall om man ska tro reklamen för i afton var det dans på Witten..............

Hade man verkligen sådana klänningar och smoking på dansen?....på Masten hade man väl skinnjacka eller möjligtvis jeansplagg...

Spana historiken om hotell Witt
http://nostalgimacken.blogspot.se/2013/04/hotell-witt-kalmar.html

Efter dansen så blev dom dansanta lite trötta i benen och kunde då vila ut i äkta sängar från Eken.

Och för dom små fanns det också lite dansinspirerat då Skälby bjöd på lekafton för dom små liven.....fast då var det nog inte så sen utetid för just dom aktiviteterna.


onsdag 28 januari 2015

Kalmar stad då det begav sig.

Som ett led i den allmänna folkbildningen så visas här två bilder hämtade från Kalmars gator då trafikbilden förgylldes av vackra röd/krämgula bussar på det glada sextiotalets första år.

Och chansen att få se en rälsbuss fortfarande fanns på Kalmar station.

 

 

 

söndag 25 januari 2015

Efterlysning

Är det någon som kan placera dessa bilder i tid, plats och rum?, dom kommer ur en anonym pärm så det finns inga ledtrådar mer än registreringsnummer från E-län.


Någon kanske känner igen någon person eller plats, hör av Er.

Jo förresten.....när vi nu behandlar gamla fotografier

Har du historier eller bilder att dela med dig av hör av dig till:
http://www.afbild.se/anekdot/

http://www.afbild.se/anekdot/blogg-folkets-minnen/ 

Stockholmutställningen 1930 Zeiss planetarium

Vi siktar in oss på Zeiss planetarium och stellarium som byggdes upp inför  Stockholmsutställningen 1930, där man kunde beskåda och studera norra stjärnhimlen.

Här följer en bildkavalkad på byggnaden och sista bilden är från 1931 då byggnaden revs.


 

fredag 23 januari 2015

Absolut fläckfritt.......


Du.... glöm vanish..oxi .action.....multi........vad det nu heter  eller Silly BANG=)............och vad dom nu heter alla mirakelmedel som reklamen vräker ut över oss för här kommer det enda rätta...en nyckel till allt.

Så har du en fläck som du finner ytterst irriterande och skapar oro för dig så heter det ju att det ska gå att få bort även med väteperoxid....hmmm handskar på=)

Och här är vi ute efter fläcknummer 40...och vad kan det vara..? 

Hektografbläck......låter svårt att "trolla" bort men här i denna lilla hjälpreda finns hjälp att få även för den mest handfallna.

 

 

 

Så då vad det väl bara att gå ut och skita ner sig då...hmm...... undrar om det står hur man får bort svetsfläckar?

Aha.... nr 15 Tackar=)

Hmmm.....nr 59 pipolja?,  Anilin? nr 2....hälsovådligt som fasen...eller? ska man verkligen försöka få bort fläcken eller klara livhanken istället.

 Som scouten säger ALLTID REDO....

 

lördag 17 januari 2015

Kalmar kulturstaden........

Är Kalmar en kulturstad?, en stad som vårdar sitt förgångna och fångar sitt arv till eftervärlden under vingarna?

På dom frågorna skulle jag svara ett bestämt NJAE........för trots q märkning, k-märkningar och en länsstyrelse som borde bevara ett Kalmar med stil och finess så styr marknadskrafterna med skrämmande järnhand Kalmars framtid som en stad värd att besöka för turisterna.

Varje stad i världen har sina egenheter, sin stil av byggnation, sina värderingar på hur en stad ska se ut men dom styrande i Kalmar har verkligen inte lärt sig något alls av föregångares felsteg i rivningshysterien.

Tänk bara på Domushuset där dom styrande och kapitalstarka i Kalmar på alla sätt försökte köpa loss Kullzéns syskonens hus som överlevde rivningsvågen och nu står som en stolt del av gatubilden mitt i Kalmar mellan "moderna" varuhuskomplex.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu rivs det återigen i Kalmar, mitt i centrum för att bereda väg för nya hus...den så kallade framtiden som innebär att man i Kalmar kan blunda för historien och helt strunta i länsmuseet som ska värna om Kalmars unika byggnader och historia.


Vad vill man då bygga i Kalmar?.....jo svarta, vita lådor med gigantiska panoramarutor, glas och metallfärgade byggnader, höghus av  turning torso modell, det ska vara hypermodernt..fräscht...snyggt inga vackra fasader i trä, utan Kalmar ska ta efter varenda stad och bygga nya vita hus med gråa och svarta nyanser stöpta i samma form oavsett vilken stad dom byggs i.


Kan Kalmar sen hävda att dom är en stad värd att se?, hur många turister ställer sig och tittar ut över Varvsholmen och njuter?


Och vilket hus/byggnad blir nästa att rivas?, tripp trapp trull? domkyrkan? eller kanske rent av slottet?

 

För hur kan man vara säker på att husen är skyddade från rivning när skyddade hus plötsligt blir lovligt byte.


Men vi får väl acceptera att Kalmar är en förlorad stad som snart är det nya utseendets metropol, frågan är ju bara är vi med på det tåget? och är detta verkligen det som turisterna reser hit för att se?.

Låt mig tvivla.

Detta hus är idag ett minne blott...........trots skydd och åsikter från länsmuseet.

http://www.kalmarlansmuseum.se/byggnadsvard/projekt/maltaren/

Den lokale byggherren hävdar att rivning är det enda alternativet för huset ...varför köper man då hus/fastigheter i det kulturrika centrala Kalmar?, det luktar lite unket om detta och det är inte huset som luktar.



http://www.barometern.se/nyheter/kalmar-har-chansen-kulturhuvudstad-2014/

http://www.barometern.se/kalmar/protesterna-hjalpte-inte-nu-rivs-iogt-huset/






http://nostalgimacken.blogspot.se/2010/03/antligen-nagon-som-forstar.html

Man bara suckar

Tänk om denna överlevt, vilken vacker vagn och då bärgningsvagnen rullade i Växjö så var den ju nästgårds och intressant för oss smålänningar.

Vagnen hade ett Tranåsaggregat och var en Scania-Vabis L65:a från det gyllene året 1955.

Jag har en exakt likadan saftblandare i gömmorna och spana in takskylten, vilken unik form.

torsdag 15 januari 2015

Cykeln

Denna makapär som skapades ur ett behov att ta sig från punk A till B...kanske till och med C och givetvis D.....som bara måste besökas.

Tänk att Antikmagasinet ÄNTLIGEN har satt fokus på dessa tvåhjulingar och vill du få en glimt av programmet se här:

http://www.svt.se/antikmagasinet/se-program/antikmagasinet-sasong-8-avsnitt-2?autostart=true


Jag har ju självfallet ett intresse för cyklar och gillar dom där lite äldre gärna med ballongdäck.......tvåväxlat med baktramp........eller varför inte en racer med Simplexväxlar...dregelvarning utfärdas....

Så njut av dessa cyklar...skaffa en cykel som passar just dig för du kommer inte ångra dig, du kommer att bli vältränad, nöjd och få gratis underhållning endast driven av din egen pedalkraft.

Cykelnörd....jag?.... inte då...ooops! Aha sa någon Campagnolo? jag lystrar direkt!!

Man sa i programmet att man gärna ska personifiera sin cykel....Nostalgimackens cykel är just min egen skapelse.

Simona Bava var ju gäst i programmet, spana in hennes företag.

http://bavabici.com/

Räddningsbart

Tänk så synd att ingen räddade denna till eftervärlden, tänk bara på hur vanlig Volvo Starke var på vägarna men som bärgningsbil så var den inte fullt lika vanlig då den i många fall var i klenaste laget för dom tunga jobben men vi tar oss en närmare titt på denna pärla som utav någon anledning hamnat på skrotgården, ja för även bärgningsbilar kan till slut hamna på skroten dit dom själva har dragit flera av olycksbilarna genom åren.


Vi börjar med chassit som troligtvis är en Volvo L375 årsmodell 1954-60 med en dieselmotor D47:a och därigenom en medelstor lastbil eller så kallad universallastbil för många olika ändamål från lätt distributionskörning till tung anläggningskörning.

 Radionumret 129 indikerar att den rullat i eller omkring Stockholm.

Vi går vidare till bärgningsaggregatet tillverkat av Ekå, ett så kallat underlyftssystemet där aggregatet lyfter upp den havererade bilens fram eller bakaxel för färd till verkstad eller skrot.

 

Se mera om detta här:

http://www.tow.se/eka/eka000.htm

Bara aggregatet hade varit värt att spara på då det är historik viktig del i utvecklingen men sist men inte minst skåpet, denna pärla som på ett smakfullt sätt ramar in allt som bärgningspersonalen behöver ha med sig ut på uppdragen och som så elegant anpassats till formen på fronten på Starken.

 

Visst är det synd att den inte bevarades och fotografiet är taget 1978 och för den uppmärksamme så syns det att aggregatet hade två lyftkolvar precis som Bojen, den Olof Ekegård (Ekå) visste hur man skulle tillverka snygga och funktionsdugliga bärgningsbilar.

 

Som sagt det har funnits många bärgningsbilar genom åren och vissa av dom borde faktiskt bevarats. 

 

Bärgar Pelle hade också en Volvo Starke bärgningsbil med Ekå aggregat  men den byttes ju ut emot Bojen då bärgar Pelle ansåg att Staken inte riktigt räckte till...det gjorde Bojen med råge.

Foto AW 1978

 


Pvrbtgbil 9032

Krångligt namn men en elak liten valp som hävdade sin plats i historien, så här är den pansarvärnsrobotterrängbil 9032 MT, med plats för en förare och en passagerare och fyra Bofors Bantam robotar.

 

Tänk när vi cyklade runt med grg på ryggen eller hängande i remmen på magen vid skogspromenaderna......

 

Ja man minns verkligen sina turer i och bakom en traktor, tolkande på cykel i ett rep......ja nu kom vi ifrån robotbilen men visst får man minnen av sin militärtjänst när man ser fordon på dylika. 



tisdag 13 januari 2015

Efterlysning

Finns det någon som vet något om denna bärgningsbil som ägdes av LG:s biljour industrigatan 19 Nyköping.

onsdag 7 januari 2015

Containermacken

Medierna drar på stort och presenterar att en ny typ av mackar på landsbygden nu fått ett ny marknad då mackdöden dragit fram över vårat avlånga land.

Macken är uppbyggd kring en 20 fots container och macken kan på så sätt på ett enkelt sätt flyttas vid behov.


Och hur nytt är då detta koncept som förövrigt är ett mycket bra sätt att befolka dom yttre hemisfärerna där vi hillbillys bor långt från civilisationen.


Njae låt oss ta oss tillbaka till 1974 och se......jomenvisst där har vi det containermacken och introducerad av Svenska Fina AB som presenterade sitt nya mackkoncept MACFINA för smidig tankning till lågt pris och första MACFINA macken startades i Helsingborg.

Se där inget nytt under solen men väl en Gulfstation att vila ögonen på....härligt.

Och tummen upp för containermackarna!!!


Så här såg det ut på MACFINA.

Ja MACFINA erbjöd sina kunder tak över pumparna men annars så var det samma containerbyggnad.



söndag 4 januari 2015

Bojen efterlyst

Med anledning av att Peter Lindvall har återstartat efterlysningen av Bojen.

Bärgaren/chassit har varit efterlyst av mig innan så här kommer uppgifterna.


Scania Vabis L 75 46 Super årsmodell 1962 med chassinummer 413059

Efterlysningen gäller chassit med chassinummer L75-46-150 413059

Motorn DS10RO1 med nr 816 907

Växellåda G660 med nr 207 37 tillsatslåda nr 138909

Chassit såldes från Scaniafabriken 1962 genom återförsäljaren  Grauers bil AB i Södertälje för att hamna hos Södertälje Snickeri och karossfabrik för montering av hytt och sen vidare till Ekå för montering av bärgningsaggregatet.

 

Fordonet gick som bärgare under många år och hade registreringsnummer BOJ 699 och finns inte kvar i bilregistret men tillhörde från början  Olov Ekegård ( Ekå ) i Huddinge och hade registreringsnummer B 12859.

1965 köptes Scanian av räddningsbyrån i Göteborg och gick under regnummer O5279, för att 1969 hamna i Timrå hos bil & bärgningstjänst, samt biltjänst i Ullåker.

 

Ny ägare blev Alarmcentralen i Kalmar ( Bärgar Pelle ) där BOJ 699 fick sitt smeknamn Bojen för att sedan hamna i Ludviksborg hos Bil 6 Marin.

1977 var plötsligt Bojen tillbaka i Kalmar nu med ägare Peter Lindvall för att 1983 säljas till Kolmården och Thornells bilbärgning.

 

Där slutar spåren i dokumenten men det kan vara så att Scanian exporterades av firma Frans Böhm i Kristinehamn till England, precis som Kalmar Bärgningskårens Scania L76:a som kallades morfar och exporterades 1984 till England.

Så ut och leta, kanske det finns en möjlighet att den ställt undan i en loge, kanske är den skrotad och det endast finns en motor eller växellåda kvar, så spana på numret av delarna kanske just du har motorn, kanske finns lastbilen utomlands.

Bojen kanske inte finns kvar men man kan ju alltid försöka efterforska den.

Bojen på uppdrag i Kalmar när översvämning slog till 1972 och Bärgar Pelle ryckte ut till undsättning.

Tänk från och med 1977 då både Bojen och Morfar tävlade om bärgningsuppdragen i Kalmar med omnejd.






lördag 3 januari 2015

Konsum

Man känner sig trygg, konsumenterna i samverkan så här följer ett galleri från förr.

Och till sist en konsumbutik från Mölndal