måndag 22 oktober 2012

Arvikaverken

Sverige är ju vad man kallar för ett industriland, ja kanske är det idag en smärre överdrift med tanke på alla industrier som gått i graven eller flyttat men Nostalgimacken blir lite nostalgisk..passande va?! =) , vi har ju tidigare tagit upp Fjellman AB, (min far tecknade reklamen för Fjellman) så denna gång tar jag upp Arvikaverken och utav en alldeles speciell anledning.


Min farfar Johannes började sin anställning på AVA 1904 som vevstakshopsättare, ja montör alltså och AVA (Arvikaverken) tillverkade slåtter, skördemaskiner och Johannes blev efter åtta års arbete 1916 förman för reservdelsavdelningen.


Reserven ja eller reservdelsavdelningen och Johannes blev därigenom ett synonymt begrepp då Johannes under sina år som montör lärt sig flertalet av delarna i reservdelslagret och han skötte reserven som det var hans eget företag och han upptäckte brister i framställandet utav delar, passform vilket han påpekade, vilket inte alltid var så populärt men i slutändan blev kvaliteten på delarna utjämnade.

 

1935 avled Johannes och hans exakta, detaljerade upplysningar upphörde till stor saknad för kunder och företaget.

Så jag passar på att hylla alla industriarbetare som i otaliga timmar producerat varor, och produkter som bidragit till Sveriges framgångar.

Tänk om dom gamla värderingarna hade funnits kvar, då hade vi haft en stadig svenskägd industigrund att stå på.

Att rasera ett samhälle är ett ögonblicksverk, men att istället bygga upp en välfärd och fungerade infrastruktur är ett mästerverk.Inga kommentarer: