På väg att slängas och så synd det hade varit...för tänk vad mycket det slängs..och gamla fotografier borde ju inte slängas speciellt när motivet är slottet i bakgrunden och Kalmar trä, årtalet är osäkert men visst ser ut som 1920 talet.?! ibland är det svårt att tidsbestämma, speciellt då man inte ser några fordon annat än båtar....som jag är ytterst dålig på att tidsbestämma=)
Och som tillägg (så att vän av ordning ) inte blir näsvis och meddelar att man INTE får plocka saker ur containrar så meddelar Herr Stofil att man i allmänhet ibland utan ren otur KAN trilla i containern oavsiktligt så där på en höft....typ......ja Herr Stofilen har aldrig skrivit TYP någonsin så ni förstår säkert att han endast har muntligen instruerat sin privata sekreterare om innehållet i texten.
Stofil hade givetvis direkt och utan tvivel tidsbestämt fotografiet som den Stofil han nu är..men då han är på resande fot.....ja vad han nu hittar på...det ryktades om grusvägar...så långt bort i skogen att brevbäraren måste posta breven.
Nostalgimackens egen stjärna har fått belysning eller fått tillbaka belysningen fast inte lysrören utan led i stället.
Fast kopplingen inne i macken är inte helt klar men vi kunde inte låta bli att koppla på lyset nu på kvällen, och ringklockan är kopplad till samma strömförsörjning som nämligen är 12 volt genom omvandlare.
Här i form av dragare till jaktlagets hemtransport av de fällda villebråden, traktorn är en BM Terrier och ska vi slå vad om att den var röd=)
Stiliga navkapslar på släpvagnen och en härlig placering av vapnet så där lite nonchalant hängande om man jämför med den strikta mannen bakom traktorn med vapnet placerat på ryggen.
För oss som gillar bärgningsbilar men även för andra...normala människor=) jo just nu på Blocket..ja just sådana annonser brukar ju försvinna så därför "lånar" jag bilden på objektet...ja ja upphovsrätt men se det istället som gratisreklam för just denna bärgare.
För visst är det intressant att följa en bärgares liv...ja från första tiden till idag för det verkligen inte många gamla bärgningsbilar som överlevt trots att dom i många fall betjänat andra bilister och deras fordon i nöd....nu kan man säga att det är bärgningsbilens tur att räddas.
Men enligt mitt sätt och se på saken så borde denna skönhet återskapas i Bärgningskårens utseende för visst var det stiligt, bilderna lånade från
Hur ser då objektet ut och vad är det för fabrikat undrar nu vän av ordning?
Chassit är en Scania LB 80 från 1972...en rätt ovanlig syn på våra vägar idag men förr fanns det drösvis av dylika som bryggeribilar, kapellbilar och liftdumpers.
Hiab elefantkran och gick som bärgare i Järfälla från början, så den som känner sig manad till att anta utmaningen och återskapa en klassisk Kåren-bärgare får gärna spana in objektet.
Härlig nyans av brunt......smakfullt, lite neutralt...lite lagom så att kunden får en bra grund att arbeta med.
Bli nu inte förskräckta över sista bilden men den är ju sista bilden i bildserien på tow.se.....kanske finns det en del jobb att göra men se bilden ovan istället och notera helikoptern...det hade väl varit något att rulla in på en fordonsträff eller cruising med...garanterad publiksuccé.
Att du sen har en skattebefriad transportbil för din jänkebil som säkerligen kommer att dra fler blickar till sig på träffarna än din jänkare kan ju knappast vara besvärande eller?!.
Är det inte dags att rädda en Kårenbärgare gott folk....och jo innan ni frågar jag hade själv inte tvekat en sekund om plats, ekonomi hade funnits för en LB80 är skön vagn att färdas i...även om rattställningen inte precis är optimal för långresor om man inte vilar armbågarna på ratten eller styr med knät.
Frågan är bara finns den ett sånt där solskydd i plexiglas att uppbringa? ja på Kårenbilden då alltså för visst sitter en sån allra bäst på plats i slutresultatet.
Vem kan låta bli att älska just Mer, den klassiska drycken som lanserades av AB Bjäre Industrier 1961, och reklamen inriktades på fotboll så steget till att älska just sitt lag var ett givet trick av reklamfolket att locka in fotbollsälskarna att konsumera MER.
Kartonger har en ovanlig förmåga att överleva då dessa ibland passar ytterst väl till att förpacka lite av varje vid behöv och det blir extra intressant när man kan härleda en kartong till en viss tillverkare.
Isacssons wellemballage i Brännögård i Halland pryder denna kartong som en gång i tiden innehöll lättflytande drycker ja i detta fall fatöl från Tingsryd.
Frågan är nu bara, ja man kan ju inte låta bli att fundera, vilket är ovanligast burkarna eller lådan? ja för flaskbackar kan ibland visa sig vara betydligt ovanligare än flaskorna som fanns däri.
Räknas en låda som ett fat?...halvlådorna i just wellpapp betecknades som fat, och när användes lådorna som dylik?
Tingsryds köptes upp 1972 av Pripps så då borde ju denna kartong inneha en avsevärd ålder...iallafall för en wellpappkartong och då Tingsryd introducerade 45 cl burken 1961 så borde denna förpackning vara tillverkad någon gång vid den tiden.
Spåren...ja eller spåret kanske man snarare borde säga leder vidare mot nya mål....vi hade en spekulation att tåget var tillverkat av Micki eller möjligtvis Gemla men efter kontakt med Ola och Sven Aronsson så blev det klart att tåget inte är tillverkat av Micki.
Vi kan alltså nu påpeka att spåret nu leder oss vidare då det lilla trätåget kan vara tillverkat av Kährs i Nybro eller möjligtvis Akuma i Hässleholm.
Vi får helt enkelt söka oss vidare och kanske till och med slänga iväg ett mail till Brio...?! fast visst hade det varit rätt häftigt om det lilla tågsättet varit tillverkat i Nybro.
För vem eller vilken fabrik har tillverkat denna lilla utsökta skapelse i all sin enkelhet, kanske någon känner till detta.
Gåtan är löst....hmm vad för något? undrar nog läsaren, jo så här ligger det till, 2012 la jag upp en bildserie på en tågvagn som vi har i källaren.
En liten stilig tågvagn tillverkad av trä och det är väl självklart att man undrar lite om ursprung och hur resten av tågsättet borde se ut.
Igår sprang jag på loket och vagnen på en loppis, först såg jag vagnen, men oj en sån vagn till! jag höjer blicken till hyllan ovanför och mycket riktigt där står loket.
Nu kan man ju faktiskt instämma i frasen "den som väntar på något".......för det fick iallafall vi göra men till slut löste sig mysteriet men tillverkare är fortfarande okänd.
Fanns det fler typer av vagnar? ja ni ser...det finns alltid infallsvinklar att fundera över trots att det handlar om ett litet oansenligt trätåg.
Ja eller som i detta fall kan man ju snarare tala om snäcka men inte precis en sån man hittar på stranden...då hade Länsstyrelsen och Greenpeace fått spelet utan en sådan där som får oss bensintokar att så att säga få fart på döfläsket och fånga in storfångsten...ja inte med nät då utan med ett hederligt grabbatag och en förvissning om att ingen annan loppisletare ska få chansen att hinna före........
Ja..ja..... jag vet att det är fel bolag...Fina folket muttrar lite om gult är fult.....men vem kan motstå denna skönhet....en pärla helt enkelt trots att gemene man nu genast stämplar undertecknad som lämplig för avhämtning till det lokala dårhuset.
Men sådana är vi gott folk, vi samlare...nördar som uppskattar det andra kallar för skrot...miljöfarligt och fult..vi kallar det för lokalhistoria, kuriosa, nostalgi ja helt enkelt ett sjuhelsikes fynd som även om det är ett Shellfynd får den mest inbitne Finasamlaren att kapitulera och genast inhandla på stående fot.
Vem kan motstå denna lilla väggklocka, tillverkad i Great Britain importerad av NilsJohan men sen tätnar mystiken...hmm....endast växelström? kan det vara så att någon är skämtsugen? eller kan det vara så att den verkligen förr i tiden var inkopplad på nätet.
Hemska tanke men som sagt...det är något vi sett förr men denna klocka har någon gång fått ett batteriur.
Men den fungerar utmärkt och ska nog aldrig bli återkopplad in på nätet för visst är hela klockan tillverkad i plast men vi följer inte anvisningen om endast växelström det vore nog hårresande helt enkelt.
Stig Nilssons i Kalmar är ett välkänt företag som startades 1949 och saluför cyklar och mopeder samt service och reparationer.
Men nu är det så att det faktiskt fanns ett bolag i Kalmar som verkade inom frukt ( Saba bananer ) och grönsaks-branschen som även detta hette Stig Nilsson med tillägget A.
Företaget saluförde även glassprodukter från Ge Ge glass ( Malmöglass) och hade adressen Borgmästaregatan 13 och telefon 156 10.
Vid slutet av 70-talet köper Arne Nilsson och Gunnar Lindblom ( Nilsson & Lindblom ) bolaget och tar över lokalerna på Borgmätaregatan och 1966 köptes bolaget Malmöglass av GB glass.