söndag 7 december 2014

Industridesignern Arne Darnell

När man ska nämna Sveriges formgivare så måste man sätta in fokuset på en av pionjärerna av plastdesign från 1960 talet och framåt och personen som idag ska nämnas heter Arne Darnell och var verksam som industridesigner för Perstorp.

 

Men ska man börja från början så startade faktiskt tillverkningen av plastföremål redan i slutet på 1910 talet på firma Skånska Ättikfabriken som lanserade Perstorps Isolit och första produkten var ett handtag för strömbrytare.

Arne Darnell började som designer 1963 och var verksam där fram till 1970 för att 1971 börja vid Hammarplast. 

 

Arne har formgivit många av våra vanligaste vardagsföremål i plast, måttkannor, kapsyler, skålar, tvättkorgar, pulkor, köksföremål och fågelmatare, hans formgivning består till stor del  av enkla stilrena former med ett utsökt sinne för just formen och funktionen.

Termosen  Quadrat i härligt svart och rött, Rustica mixern eller varför inte ett LP skivställ eller den rätt ovanliga lilla förvaringen att montera under kökskåp.

Ja för vem har inte vispat pannkakssmet i en Perstorp eller Hammarplastbunke.......skäms på Er annars....skärpning gott folk isåfall.


3 kommentarer:

Larsson sa...

Sista bilden? Vad är det? Att hänga under köksskåpet?

FLAK sa...

Det är en liten lådhylla eller så kallat kryddskåp att skruva på undersidan av köksskåpet.

Tony sa...

Har några stycken av de där skivställen.