torsdag 22 maj 2014

Släng inte!

Ibland undrar man...ja för hade det varit så här att folk hade åkt till återvinningscentralerna med saker från stenåldern, antika rustningar, rokokomöbler, en Hauptbyrå från 1700 talet så hade både länsmuseer och antikhandlare och säkert allmänheten gått upp i det berömda taket över den osmakliga policyn hos återvinningsbolagen att allt ska kasseras och återvinnas.


Ja vissa av sakerna kan hamna på en så kallad second hand butik i kommunal drift men för oss lite mer kulturnostalgiska gossar och tjejer så är just återvinningsstationen helvetet på jorden.

Man kasserar allt, i plåtcontainern med skräpet....säger dom, att det sen rör sig om en originalburk från BP eller Esso som överlevt sen mitten av 1940-50 talet struntar dom i.


Reklambroschyrer från förr återvinns trots att dom utgör en viktig del av kulturarvet och troligtvis endast finns kvar i arkivet på riksmuseet, så förvåna dig inte den dagen då någon svänger upp på återvinningscentralen med Wasaskeppet på släp...du!.... ska det vara i brännbart eller träcontainern?


Så ska du rensa ut...? hittar du gamla reklamprylar, bensinbolagstunnor, dunkar, burkar eller flaskor lämna dom inte till återvinningsstationen men åk gärna dit med innehållet för gammal olja, bensin och färgrester hör hemma på återvinningen.


Esso, BP, Gulf, Fina, Nynäs, Standard, Murco, med flera,  ja alla dom gamla bolagen tillhör vårt kulturarv och ska bevaras så Googla på bensinprylar, tyg eller vad du nu har att avvara så ska du se att det finns nostalgiker i din närhet som mer än gärna tar hand om ditt "skräp" istället för att det hamnar på återvinningen. 

 Så tänk efter INNAN du åker till tippen/ återvinningen för har du åkt in innanför grindarna och lastat av så tillhör sakerna återvinningsföretaget.

3 kommentarer:

Herr Stömell sa...

Jaha, du tänker så! Att privatpersoner skall axla ansvaret för att föra "det svenska kulturarvet" vidare.
Det finns inga svenska företag kvar, alla är sålda till utländska ägare - senast var det Scania.
Enligt PK-folket finns det inget "Svenskt": Sillen, kåldolmarna, midsommarstången, julgranen, ja allt kommer utifrån och svensken själv härstammar från Afrika. (Det syns ju tydligt på vår resliga längd och vår ljusa hy.)
Nej - jag börjar alltmer förespråka att vi skall slänga allt!
Om vi skänker bort våra pengar till andra folkslag och kastar allt vi äger så kan framtidens forskare sitta där och fundera över vart Sverige tog vägen. Atlantis och Sverige?

FLAK sa...

Herr Stofil har sagt sitt, Sverige är i nerförsbacke...så då får väl vi vanliga nostalgiker göra en liten insats för att försöka bevara en mikrodel av vårt kära kulturarv.

Jaha..jag som trodde att Sverige redan hade slängts på tippen, ja för Atlantis sjönk ju så då återstår det att se hur Sverige kantrar..Norr eller söder? vilken del sjunker först...och en vacker dag grävs kanske Sverige upp ur myllan och man kan begrunda vad som gick fel.

Så herr Stofil gör sitt bästa för att minnas det som var....innan kapitalister, storfräsare och annat löst folk sålde ut industrierna och snart också i slutändan museum som biltillverkarna Volvo..Scania..Saab där historiens minnen vilar över hotade samlingar....för inget blir som det varit, inga stolta arbetare på industrigolvet, inga fabriker och vad ska Sverige då leva på..vem ska driva välfärden...knappast välfärden själv som redan idag går på knäna.
Allt ska räknas i vinster...snabba cash..vinstmarginaler..styrelsernai bolagen är bara marionetter för dom som styr Sverige och bolagen är riskkapitalister...aktieägare med rösträtt att sänka hela företag för en snabb och vinstgivande försäljning.

Så Herr Stömell...Herr Stofil är helt och hållet på din sida.

När kommuner sitter fast i dyra lukrativa kontrakt om sophämtning...busstrafiken....
vården....skolan....matdistributionen och kungahuset där en utvald liten del av Sverige får leva gratis på oss andra och politikerna får ut pensionsavtal..chefer får fallskärmar i miljoner....och vi vanliga blir utstämplade, arbetslösa...och dessutom inte ens får ta med oss en oljeburk eller en sketen liten pryl från en återvinningscentral utan att riskera att åtalas för stöld, då har girigheten nått nya bottenrekord.

Vinyl karlsson sa...

vi som samlar gamla prylar är snart ett minne blott när alla gamla saker slängs i containrar på
återvinningsstationerna och betraktas som sopor har ni någon gång tänkt tanken att detta är ett kulturarv som försvinner bort
vår generation har inte något att kunna visa för sina barn hur det såg ut förr allt glöms bort och
Sverige blir allt mer fattigare
på sin historia vad ska då skolan undervisa i ja det blir inget om Sverige för det är borta för länge sen alla har glömt bort villken industrination vi har varit titta bara på alla industrier som funnits i Sverige i årtionden det var massor i alla städer och samhällen sen gick vi med EU och alla utländska bolag
fick chansen att köpa upp oss och
fick EU bidrag att flytta ut oss till låglöneländer så ser vårt fina gamla Sverige ut i dag tomma Fabriker och massa arbetslösa som
tittar nerstämt i marken och inser att ingen bryr sig om vårt
land längre frågan är vart ska vi
ta vägen när inte det kommer in pengar till regeringen till allt som ska betalas och underhållas vi blir ett utfattigt land i förfall