lördag 12 augusti 2023

Målilla K-märkts monter

Jag har inte bara mina mopeder, jag har även, vad ska man säga, lite kuriosa runtomkring dem, säger David Hellstrand och nickar mot sakerna han tagit med till Motorns Dag.


Gamla telefoner av både mobil- och telefonkiosktyp, reklamaffischer och skyltar samt en fin leksakstankbil ramar in samlingens huvudattraktioner – de fyra mopederna från hans samling.

Till vardags hittar man David på nostalgimacken i Bergkvara där har har en stor samling av föremål. Mopederna är hans favoriter och många stannar till för att titta och prata med honom. Vissa vill veta mer om de udda mopederna och andra har själva ägt någon av samma modell. Mopeder är speciella för man har ofta ett mer personligt förhållande till dem jämfört med stora maskiner, berättar David och nickar mot en gammal Insleygrävmaskin som gräver inför en storpublik en bit bort. Mopeder som tagit folk till jobbet, skolan eller dansbanan väcker något personligt i en enligt David. Han visar upp favoriten ”Agaton” i den medhavda samlingen, en blå Crescent 2000 som döptes efter signaturen som designern Björn Karlström använde i tidskrifter. – Dessutom är det billigare att samla på och ta med sig mopeder än traktorer, skrattar David. Text och bild Stefan Härnström


Inga kommentarer: