fredag 31 oktober 2014

Okänd

En kväll för väldigt länge sen fick jag under en tur på landet se denna lastbil bakom en lada ute på en gård i Förlösa, dom hade använt lastbilens flak för att torka hö på och sen hade den blivit stående.

Lastbilens öde var så betingat att den en gång i tiden blivit uppgrävd ur en spånhög vid sågverket i Nickebo.

 

Hur lastbilen hamnat där är dolt i dunkel men lastbilen hade fortfarande kvar sin hytt som tillverkades hos karosstillverkaren Groth Mönsterås någon gång under 1953, notera att Groth startade sin tillverkning 1952 så denna hytt var en tidig produkt med hyttnr 120.


På typskylten inne i hytten kunde man läsa Volvo L385C 1111 eller rättare sagt Volvo L389 Z3 och lastbilen såldes ny av Eriksson bilaffär i Oskarshamn allt enligt skylt i hytten samt tillverkarskylten från Groth & co.Efter fotodokumentation så påbörjades projekt leta efter ursprung men hur man än letade så fanns inget registreringsnummer men ägarskylten i hytten visade att Volvon ägts av Åke Eriksson i Trekanten mellan Kalmar och Nybro.

Så där slutade spåren..........

Volvon var en L385 från 1953 och tillhörde den serie av Volvolastbilar som ersatte Volvo Rundnosarna och just denna modell L385 1953-54 var utrustad med VDC motorn på 100 hk och efter 1954 byttes motorn ut i modell L385 (D67 115 hk ) och modellen fick tilläggsnamnet Viking.


Efter att legat i malpåse i arkivet så fick jag en dag i ett eftersök av en annan lastvagns registreringsnummer plötsligt se ett möjligt registreringsnummer och ägaren stämde också så beställning på fordonsdokument gjordes och nu är identiteten fastställd och Volvon har fått tillbaka sin historia men ödet för denna lastbil är okänt för den står inte kvar ute på gården och ödet efter 1966 då den avregistrerades är okänt.

Vad den hade för registreringsnummer? H 2477 och denna Volvo var en av många L385:or som såldes runt om i vårat avlånga land för denna modell var otroligt populär som passade för dom flesta uppdrag.


Inga kommentarer: