lördag 2 juli 2016

Tjorven museum invigning 2016

Idag var det invigning i Rockneby av Tjorvens eget museum, där en liten lustig närmast smått komisk men alldeles särskilt charmig och trevlig liten lastbil hyllas på alla betänkliga sätt.


Tjorven som tillverkades i Kalmar är och förblir en ikon över tågtillverkarens mångsidighet och den framtidstro som drev Sverige framåt när en särskild liten bil skulle underlätta postutdelningen.


När man funderar på den mängd produkter som tillverkades, perrongtruckarna, Kalmar Terminal, Sonettkarosserna, fordonskranar, lok och vagnar, båtar, pansarvagnssläp, dressiner, parkeringshiss, elverkskärror, bussläp,  ja nästan vad som helst som än gång rullade ut genom dörrarna på Kalmar Verkstad ( KVAB).


Tjorven är den produkt som fått ett namn och blivit synonymt med biltillverkningen i Kalmar från det oberoende bolaget KVAB som tog upp jakten om kunderna med Volvo, Saab, och Scania.


Hur var då besöket? ja äntligen kan man se att någon överhuvudtaget bryr sig om Kalmar verkstad och dess produkter för det har verkligen inte varit lätt då Tjorven och hans vänner ja även Kalmar Terminal levt ett liv i glömska som endast enstaka hållit vid liv men nu sätts äntligen fokuset på denna lilla charmiga postbil som fick så många andra arbetsuppgifter genom åren.


En stor eloge till Jim och hans gäng som ligger bakom projektet att bevara och visa upp denna skapelse som får varje trafikant och fotgängare att dra på smilbanden.

Dafrelaterat.....jojo!!!På gården bakom finns bonus Tjorvar....vi som brukar besöka bakgårdar i jakt på fynd känner oss som hemma...........

 Kalmar Perrongtruck

 Kalmar Ölands fordonshistoriker hade denna handikapp/elTjorv

KVAB-pulkan infann sig och det kommer förmodligen bli så att pulkan kommer att lånas ut för visning vid ett senare tillfälle.

Färgen är lite solblekt men efter ett antal repor i backarna på åttiotalet kan den ju knappast vara repfri......glasfiber och snö innebär att farten ner för skidbackarna var i det närmsta överljudsrelaterade men numera är den ett samlarobjekt över tillverkningen på KVAB.

Blå Mocca.....å vad gör en Volvo 240 bland alla Tjorvar? undrar vän av ordning....

Jo idag hyllades allt som rullar och som tillverkats i Kalmar, så även en bil som tillverkats av Volvo Kalmarverken.


Kalmar Terminal då? jo vi ska arbeta att på sikt om allt visar sig fungera att få Kalmar Terminal hem till Kalmar och Rockneby där den kommer att trivas alldeles utmärkt, men det är en lång bit kvar tills dess.

Eldsjälen Lennart Persson, mannen bakom Kalmar Terminal projektet som här tackar Curt för utmärkt arbete med Terminalen som ledde fram till denna utmärkta renovering.

Lennart var på plats under dagen för att bevittna denna unika händelse när Tjorvens eget museum invigdes.

Tänk att vi är jämngamla..Terminalen och jag.........

Har du/ni vägarna förbi Kalmar tveka inte utan sikta in Er på Tjorvens museum och passa på att ta en fika i det utmärkta caféet.

https://www.facebook.com/Tjorven-Caf%C3%A9-Museum-1006987066019388/?rc=p

2 kommentarer:

Linda sa...

Det måste verkligen passat dig, du var väl som fisken i vattnet, Tjorven ser verkligen rolig ut som en hundvalp på något sätt=) rätt kullig faktiskt.
Kram och nu åker vi till Växjö

LinaPina sa...

Jag tycker att den ser ut som ett troll:) vi får åka dit och titta för det ser jättefint ut & café:) mums...kramiz