lördag 18 juli 2015

Hiab Elefant

I ett tidigare inlägg påtalades det att man förr i tiden med stor säkerhet få se elefanter i skogarna, och då kan man ju inte låta bli att så att berätta en smula mer om fenomenet som startade 1959 då griplastaren introducerades.

 

Hiab elefant presenterades 1956 och innebar en revolution för lastbilschaufförerna och skogsarbetarna som innan dess haft wirekranar ur Hiab 192/193 serien till sin hjälp, och som nu fick efterträdaren med hydraulisk lyftkraft och griplastare som tillbehör.

Hiab ur serierna 170, 173,174, skogsmodellerna 176 och 177 hade många varierande användningsområden och kunde monteras på traktorer, lastbilar, som fast monterade kranar på sågverk.



Hiab kranarna kunde även användas för att hämta skrotbilar, med hjälp av gripen eller stapla dom på höjden för att spara in plats på skrotgården.



Som sagt en elefant var en vanlig syn runt om i vårat avlånga land från slutet av femtiotalet fram till slutet av 80 talet, och än idag syns en och annat Hiab ur den gamla serien men dom är en rätt ovanlig syn idag.

http://nostalgimacken.blogspot.se/2014/10/hiab-elefant.html 

Inga kommentarer: