tisdag 13 november 2012

Torsell & Lundberg

Bolaget Torsell & Lundberg bildades den 28 april 1933 och verksamheten innefattade verkstadsrörelse, med tillhörande bilbärgning samt försäljning av automobiler (Volvo). 

 

T&L hade även verksamhet inom karosseri, sadelmakeri, samt bensinförsäljning (Shell) och adressen var kungsholmstorget 3. 

 

Firmans första adress var Kungsholmstorg 3, telefon 52 00 90, och firman huserade i bottenvåningenav den gamla hus där St Eriks bryggeri låg.

Den 12 mars 1958 flyttade firman till Vällingbyvägen 183, Vällingby.

Den 1 april 1970 inleddes en ny period i företagets historia då T&L bytte namn till Volvex Motor och flyttade till Göteborg.

Volvo LV 291 DLF årsmodell1940 kallades för Loket.

 

Var registrerad under registreringsnummer A 2752 och var på sin tid en av Stockholms största bärgningsbilar med uppdrag att bärga spårvagnar Torsell & Lundberg  fick assistera bland annat kriminalpolisen vid hämtning av stulna bilar, sprängda kassaskåp. 

Källa: O Sahlgren som arbetade på T&L på 1960 talet

Torsell & Lundbergs bärgningsbilar stod ofta uppställda nere vid Caltexmacken, som idag är en Preemmack

Där kunde man få se den så kallade tvåan som var en Volvo Rundnos av årsmodell 1939 registreringsnummer A11783

http://nostalgimacken.blogspot.se/2014/10/rund-om-nosen-premiar.html

Torsell & Lundberg hade två stycken Volvo jeepar eller valpar som dom kallades och bilden är tagen nere vid Bergsgatan 1962-63.

http://nostalgimacken.blogspot.se/2014/10/torsell-lundberg.html

Efter valparna hade man kumladollys läs mer här 

http://www.tow.se/samling/sam40184.htm

 Så här ser det ut idag...dock betydligt tråkigare fordon....

Sist men njae minst var han kanske inte men okändast..heter det inte=) var denna Bedford som var på uppdrag i Norrland vid en stor avåkning på 1960 talet.

Plats okänt, kranen okänd och bärgarens registreringsnummer okänt...jädrar vad mycket okänt det blev nu då...gillas inte, jo för en arkivråtta som mig så är ju just okända fakta ..guld värda..då får man ju luska lite.

Foto& upplysningar om bilderna O Sahlgren

Det här är en kort historik om ett av bärgningsföretagen i Stockholm men det fanns ju fler och då speciellt efter 1970 då T&L flyttade sin verksamhet.


1 kommentar:

Larsson sa...

Trevligt inlägg. Man får även tacka för reklamen :-)