torsdag 1 november 2012

Historien om ett konditori

C. W Hellstrand startade 1903 konditorirörelse vid gamla torget 1 i Tidaholm där stadens innevånare kunde avnjuta en kopp kaffe med dopp för 25 öre, och på ett fat fanns bullar och kakor där kunderna kunde förse sig, vilket också gjorde att somliga kunder stoppade ner fikabröd som dom tog hem.

 

Det fanns till och med en kund som alltid tog sockret ur sockerskålen och slickade i skålen, men det löstes genom att man hällde vitpeppar på botten i skålen.

 

1911 flyttade verksamheten till Torggatan 1, där allt bröd, bakverk fick framställas utan maskinell hjälp och bakugnen eldades med ved och sylt till kakorna fick kokas på hösten och läggas i förråd för senare behov.


Hellstrands konditori var kunglig hovleverantör och levererade till Kalvås Hömbs kyrka där konditoriet stod för kaffebrödet.


Under en militärmanöver i Tidaholmstrakten bjöd överbefälhavaren in kungen på middag på stora hotellet och efterrätten svarade Hellstrands konditori för, och dom  utnämndes till kunglig hovleverantör 1952.


Efter fyrtio års slit så beslutade G Hellstrand och hans fru att avveckla verksamheten så 1967 försvann ett känt kafé och landsmärke i Tidaholm.


 1 kommentar:

Gittan sa...

Synd att ingen tog över!