onsdag 17 mars 2010

Äntligen någon som förstår.....


När ska folk fatta att man inte ska förstöra en stadssiluett med moderna hus och fasader, ja ta som exempel Kalmars skamfläckar, varvsholmen, konstmuseet, och nästan alla nya hus som byggts i Kalmar dom senaste åren.

På den gamla goda tiden revs ju ett helt kvarter för att lämna plats åt Domushuset i Kalmar,

Vilken fantastisk tur och karaktär syskonen Kullzéns hade som vägrade sälja sitt café och huset står idag kvar som en av pärlorna i Kalmars stadsmiljö.

Domusherrarna slet sitt hår men fick ge upp......


Dessa hus har bidragit till att Kalmar mister sin särprägel och blir en i mängden.

Man kan bara citera ett par amerikaner som såg Varvsholmen och tyckte att det såg ut som semesterort i varmare länder.


Dom var dock helt salig över Kalmars vackra innerstad och gamla stan där den genuina byggnationen lyste med sin kraft och elegans.


Och nu till saken rejält!

Spana in vad ägaren till Gerdas tehandel har gjort med fasaden till George guld i Kalmar.

Så vackert att återställa fasaden på detta eleganta sätt.

Så ska man visa var skåpet ska stå!, Flak och Nostalgimacken lyfter på kepsen och bugar.
Så här skrevs det i tidningen:

KALMAR
Publicerad 100312 08:07.

Nu är fasaden på guldsmedsaffären Georges återställd som den såg ut i början på 1900-talet.

- Fantastiskt. Men jag skulle inte vilja gå igenom ytterligare en sån här renovering, säger Marinette Helgesson.

På 1960-talet hände det saker i Sverige. I Stockholm hade Klarakvarteren rivits för att ge plats för ny modern bebyggelse, och ute i landet fick lokala byggmästare med sig politiker att göra detsamma.

I Kalmar invigdes Epa i Kvastenkvarteret 1964. Mitt emot på Storgatan 20 låg den lilla guldsmedsaffären, och vad skulle den sätta emot? Jo, det gällde naturligtvis att uppdatera sig, och skaffa ett stort fint panoramafönster.

Återställd
Och det fönstret fick vara kvar under 70-talet, 80-talet, 90-talet och även hela 00-talet. Men sedan tre veckor tillbaka är fasaden återställd som den såg ut fram till runt 1960. Georges gör verkligen skäl för sin slogan "Tradition och trend". Förutom att fasaden är som förr var huset guldsmedsaffär redan när det byggdes, och grundaren hette just George. George Petersson.

Inga galler
Lasse Helgesson poängterar att man vald material med omsorg, som dörren som är helt i gammal stil.

- Och vi valde bort rullgaller för vi vill att butiken ska se fin ut även när det är stängt. Så här är nu säkerhetsglas istället.

Marinette Helgesson säger att det var tuffa tre veckor, när allt skulle bytas så snabbt.

Men hon beundrar de tre murarna som i två veckor slet, trots att det ibland var tio minus.

- Det har varit jobbigt och jag skulle aldrig vilja göra om det. Men jag vill inte ha det ogjort. Vi tycker som butiksägare att det här är jättekul, och uppskattar satsningen.

- Vi tror på butiken och vi tror på Kvarnholmen som handelscentrum.

Kostar en del
Paret Helgesson har bekostat nya inredningen i butiken, medan fastighetsägare Gerd Carlsson bekostat nya fasaden med nya pelare, ny dörr nya fönster med mera.

- Hur mycket det kostat vet vi inte, alla räkningar har inte kommit än.

Men av grimasen en att döma var det inte billigt. Gerd Carlsson, som tidigare renoverat sitt Gerdas te och kaffehandel har ändå planer på att gå vidare och renovera även stallbyggnaden på innergården. Den är från 1700-talet.

Okänd upphovsman
Örjan Molander på Kalmar läns museum har bidraget med tips och råd, och tagit fram gamla bilder.

- Men vem som ritade huset i början på 1900-talet har jag inte hittat. Klart är att han sneglat på grannhuset, och tagit detaljer därifrån.

Även om man haft gamla fotografier har arkitekt Björn Tallhage nu fått lägga ner ett stort jobb.

- Det har varit mycket detaljarbete. När man inte tar en modern dörr tar det tid att hitta rätt utformning. Dels för att få det rätt historiskt men också för att hålla en dialog med tillverkarna om vad som går att göra, och vad som inte går.

Örjan Molander förstår att det är ett digert jobb.

- Dörren är viktigt, den är första intrycket. Det vet många butiker som bara väljer att byta den.

Man här på Storgatan går man grundligt tillväga.

Oddbjörn Andersson
Östra Småland


FAKTA/Husen på Storgatan 20
På 1600-talet flyttades Kalmar från Gamla stan till Kvarnholmen. De som redan bodde på Kvarnholmen kördes iväg till Malmen, nu skulle deras enkla trähus ersättas med pampiga stenhus. Sten var dock dyrt så det blev ändå en hel del trähus som uppfördes, men på Storgatan 20 bestämde sig sadelmakare Christian Castens 1662 att bygga i sten. En liten detalj är att stenhuggaren, kanske en tysk, som skulle hugga in ägarens namn ovanför dörren stavade fel. Att det än idag står Cerstens, kanske beroende på att det var svårt att förstå kalmaritiskan.

Castens sönder övertog fastigheten men tvangs att sälja sedan de slarvat bort faderns förmögenhet. 1725 köpte överstelöjtnanten Johan Danielsson huset, och 1740 blev handlaren Anders Klint ägare. Sedan dess har det varit handel i bottenvåningen. 1902 köpte svensk-amerikanen Gustaf Sandbäck huset och inredde butiken med amerikanska lådfack. När dagens ägare Gerd Carlsson med familj köpte huset 1994 kom de gamla lådorna till heders igen, när butikslokalen renoverades i sekelskiftesstil.

Tegelbyggnaden där Georges Guld idag huserar i bottenvåningen är drygt hundra år gammal. Byggnaden kom att ansluta bra till det 240 år äldre trappgavelhuset, och är idag byggnadsminnesförklarat. Fasaden har ändrats några gånger, som när det på 1960-talet kläddes in i aluminiumprofiler och fick panoramafönster. Modernt då men nu är alla inblandade glada över att fasaden återställts till det utseende det hade i början på 1800-talet.

1 kommentar:

The StarChief sa...

Det är nästan så man blir tårögd, tänk om alla hade tänkt så.