fredag 9 augusti 2019

Lokalhistorik

Ikväll blev det avslutning på projektet att få hem ett lokalhistoriskt föremål till Bergkvara, men innan ni tror att vi pratar om en stenåldersyxa, muskötkula eller flintkniv från Hedenhöstiden får vi lite så där lagom bromsa in Er och begrunda denna tingest som i andras ögon ses som vilken moped som helst. 


Ja det är en Crescent 2000 och när denna moped såldes 1958 av återförsäljaren var det av den lokala cykelhandlaren Albert Johnsson Gökalund Bergkvara (vi har ju redan en cykel från samma ställe). 


Mopeden såldes i november 1958 till Kärrabo strax söder om Bergkvara till ett nypris av 1100 riksdaler alltså cirka 13000 kronor i dagens penningvärde och mopeden försäkrades i Folksam. 


När den sen hamnade i Trollhättan 2009 kunde den försvunnit för evigt men en Traderaannons blev uppmärksammad och vi undersökte möjligheten om det verkligen var en Bergkvaramoped, jojomena och nu är den åter i Bergkvara.


I kväll hade Maja riggat en liten överraskning för sin kusin som är en inbiten Bergkvarahistoriker som vänder på både tuvor och stenar i jakten på lokalhistorik men den här klenoden hade han inte uppmärksammat och ikväll fick han sig en överraskning när han blev visad ner i verkstaden=)


Här kan man ju verkligen tala om lokalhistoriskt föremål som Affe nu fick begrunda.






 

Inga kommentarer: