lördag 11 maj 2019

Äntligen

67 mils resa är till ända och man kan gott säga att man inte precis brukar åka så långt för att hämta en..Scania...jo ni läste rätt för denna cykel är av fabrikat Scania från Gummicentralen i Malmö.

Nu är Scanian hemma hos oss och ska ingå i samlingen som en riktig pärla inför kommande säsong efter ett evigt letande efter just en Scaniacykel.


5 kommentarer:

Larsson sa...

Kul att få tag i!

Herr Stömell sa...

Maskinfabriksaktiebolaget Scania upphörde med cykeltillverkning 1908 och slogs samman med Vabis 1911 läser jag på nätet. Din cykel ser ut att vara yngre än 1908 års modell och verkar inte ha det trekantiga Scaniaemblemet på styrstolpen. Såldes alltså cykelnamnsrättigheterna till någon annan tillverkare?

FLAK sa...

Det är väl snarare så att namnet Scania är synonymt med Malmö och därigenom har cyklarna som sattes samman hos gummicentralen i Malmö fått detta namn på 1940-50 talet.

Herr Stömell sa...

Ja Scania är det latinska namnet för Skåne, men jag trodde inledningsvis att du genom ditt intresse för Scania-Vabis äntligen hade fått tag i en cykel med koppling till det företaget, men det är alltså en cykel med koppling till Gummicentralen i Malmö. Som heter Scania.
Gott så. 👍



FLAK sa...

Helt rätt men man kan enbart konstatera att cykeln kommer från samma stad som Maskinfabriksaktiebolaget Scania en gång i tiden.
Och det är en Scania oavsett om den inte har koppling till bolaget Scania.
Och skulle man få chansen att köpa en Scaniacykel tillverkad i början på 1900 talet så skulle jag i alla fall inte tveka.