måndag 15 augusti 2016

En berättelse om.....

När man tänker på cyklar så tänker de flesta på standardcyklar och det kan vara precis samma intresse från ägaren att bevara och vårda sin cykel och i mitt fall handlade om två cyklar som absolut inte fått någon som helst omvårdnad under åren, ja en tvätt, lite TLC och framförallt beundrande blickar från sin ägare.


Cyklarna var en Crescent modell 90320 alltså en racercykel tillverkad under slutet på sextiotalet eller möjligtvis början på sjuttiotalet som hittades i ett cykelställ under en promenad med hunden.

http://nostalgimacken.blogspot.se/2012/12/fyndet.htmlNär väl cykeln inhandlats blev den rejält avtvättad och fram trädde en utsökt representant för svensk tillverkning när Sverige gick på högvarv, tänk då på att denna cykel använts av en student för att cykla på till skolan.....

Utsökta linjer, funktionell men ändå så vacker ut i fingerspetsarna, och nu var det dags att presentera cykel nummer två.

 

En vanlig racer kan tänkas..inget för tävlingscyklisten utan en äkta tävlingsram med lite enklare, ja mycket enklare utrustning helt enkelt.

Men den köptes 1974 av en ägare som gjorde sig besväret att åka ända in till cykelaffären Monarkhörnan i Kalmar.

Monarken är av modell 90319 och i cykelvärlden så hade denna cykel inte mycket att hämta bland gemene man men för en kännare av historik ja för även en banal racer som knappast fanns med på Tour de France har rätt att få chansen att överleva.

Så resonerade jag den dagen på utställningen när ägaren till cykeln frågade om jag var intresserad och tid bestämdes för besök.

Jag fick se cykeln och bestämde mig för köp, ägaren sa även att den fanns en sak, en broschyr som han fått när han köpt cykel, han var nämligen broschyrsamlare och jag fick en Monarkbroschyr på köpet stämplat Monarkhörnan.

 

Varken Crescenten eller Monarken blev använda som cykel utan blev istället utställda på diverse utställningar och på så sätt besparade från förslitning.

 Där kunde historien slutat men efter lite funderande annonserades cyklar ut på annons för man vet ju aldrig det kan finnas fler som uppskattar dylika cyklar.

Dagarna gick och telefonen och sms gick varma....tills igår då en person ringde,

-Har du kvar cykeln....ja vilken av dom?

Jo det var Monarken som var i tankarna och plötsligt var cykeln såld, ja faktiskt bägge cyklarna som hamnar hos samma ägare.

Vi ( jag i telefon ) och senare Maja blev lite förvånad när personen som ringde förestår Monarkmuseum i Falkenberg och ville köpa min Monark....va sa du?

Jo Monarkmuseum vill ha min cykel, och efter lite ,mailkontakt beslutades att både Crescenten och Monarken kommer ingå i samlingarna på museét.

Visst känns det lite konstigt, vi blev lite rörda över detta faktum och nu är det ju så att broschyren följer med på köpet för den hör verkligen hemma där.

Nu återstår bara ett besök på plats för att få beskåda samlingarna och få träffa cyklarna en gång till.

Det är precis som vi sa...man ska vänta på rätt köpare för det händer förr eller senare. 

Vi kan inte låta bli att vara lyckliga och nöjda med upplösningen på berättelsen.

http://www.monarkmuseum.se/ 

2 kommentarer:

Linda sa...

Men så roligt och spännande att cyklarna hamnar där, du lyckas då med allt=) tack för besöket igår det var kul och ses. Kram

Tony sa...

Kul och hedrande!