tisdag 1 december 2015

Det sitter i väggarna 4

Klassiska Vadstena, där det genuina bevarats och rivningsvågen inte nådde, för tänk så många städer som skövlats på sin stadskärna.

Gigantiska Domus varuhus ersatte pittoreska trähus och fasader med burspråk och allt ersattes för att maximera och förenkla stadens behov av köpcentrum och parkeringsgarage.

 

Tänk på hur en enkel pärlspont lyfter ett rum eller i programmets fall en trappa och att det fanns ett antal lager färg på trappräcket.

Historiens vingslag passerade och ögonblicket sparades i form av en liten bit på räcket som inte målades över, det är vad jag kallar för att bevara det viktiga i livet,  små saker som förgyller tillvaron.

 

Så vad vet du om ditt hus? hur många lager av färg eller möjligtvis damm finns det i din närhet? 

För visst blir man lite sugen på att skrapa.....bevara och i slutändan kanske även också göra ett fynd, för vem vet kanske det bakom gipsväggen finns barnteckningar på tapeterna?

 

Våga bevara det gamla och se till att låta det nya och det gamla mötas på ett smakfullt sätt för det är ju det som är meningen med att bosätta sig, att skapa ett eget hem i det befintliga. 



Inga kommentarer: