lördag 17 januari 2015

Kalmar kulturstaden........

Är Kalmar en kulturstad?, en stad som vårdar sitt förgångna och fångar sitt arv till eftervärlden under vingarna?

På dom frågorna skulle jag svara ett bestämt NJAE........för trots q märkning, k-märkningar och en länsstyrelse som borde bevara ett Kalmar med stil och finess så styr marknadskrafterna med skrämmande järnhand Kalmars framtid som en stad värd att besöka för turisterna.

Varje stad i världen har sina egenheter, sin stil av byggnation, sina värderingar på hur en stad ska se ut men dom styrande i Kalmar har verkligen inte lärt sig något alls av föregångares felsteg i rivningshysterien.

Tänk bara på Domushuset där dom styrande och kapitalstarka i Kalmar på alla sätt försökte köpa loss Kullzéns syskonens hus som överlevde rivningsvågen och nu står som en stolt del av gatubilden mitt i Kalmar mellan "moderna" varuhuskomplex.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu rivs det återigen i Kalmar, mitt i centrum för att bereda väg för nya hus...den så kallade framtiden som innebär att man i Kalmar kan blunda för historien och helt strunta i länsmuseet som ska värna om Kalmars unika byggnader och historia.


Vad vill man då bygga i Kalmar?.....jo svarta, vita lådor med gigantiska panoramarutor, glas och metallfärgade byggnader, höghus av  turning torso modell, det ska vara hypermodernt..fräscht...snyggt inga vackra fasader i trä, utan Kalmar ska ta efter varenda stad och bygga nya vita hus med gråa och svarta nyanser stöpta i samma form oavsett vilken stad dom byggs i.


Kan Kalmar sen hävda att dom är en stad värd att se?, hur många turister ställer sig och tittar ut över Varvsholmen och njuter?


Och vilket hus/byggnad blir nästa att rivas?, tripp trapp trull? domkyrkan? eller kanske rent av slottet?

 

För hur kan man vara säker på att husen är skyddade från rivning när skyddade hus plötsligt blir lovligt byte.


Men vi får väl acceptera att Kalmar är en förlorad stad som snart är det nya utseendets metropol, frågan är ju bara är vi med på det tåget? och är detta verkligen det som turisterna reser hit för att se?.

Låt mig tvivla.

Detta hus är idag ett minne blott...........trots skydd och åsikter från länsmuseet.

http://www.kalmarlansmuseum.se/byggnadsvard/projekt/maltaren/

Den lokale byggherren hävdar att rivning är det enda alternativet för huset ...varför köper man då hus/fastigheter i det kulturrika centrala Kalmar?, det luktar lite unket om detta och det är inte huset som luktar.http://www.barometern.se/nyheter/kalmar-har-chansen-kulturhuvudstad-2014/

http://www.barometern.se/kalmar/protesterna-hjalpte-inte-nu-rivs-iogt-huset/


http://nostalgimacken.blogspot.se/2010/03/antligen-nagon-som-forstar.html

2 kommentarer:

Marie´s sa...

Precis min tanke för hur ska vi annars kunna skydda våra fina platser och jag i min enfald trodde att k-märkning var lagskyddat? finns det verkligen inga skydd alls?
Fy på er Kalmar och övriga Sverige, bevara det gamla för nytt är inte alltid bättre.
Ha en bra helg och kram

Linda sa...

Allt ska bort, inget ska sparas så är dagens samhälle, vi som bor på landet tänker tvärt om, när folk eldar i sin fejkspis med etanol så eldar jag i min vedspis och fixar tevattnet samtidigt.
Huset vi bor i byggdes på 1800 talet så vi bor gammalt.
kram