söndag 15 december 2013

Drädselkammare

Ja där satt det...ägaren på denna brandbil..det känns nästan som ett svärord..drätselkammare....du din förbenade..ja du ser tänk vilka tankar man kan få men nu är det inte så illa som det låter för drätselkammare var en gammal..(utdöd) benämning på just styrelsen i en stad...passade ord att använda idag om man vill klaga på just styrelsen av just sin stad...nedrans drätselkammare som drar ner på skola och omsorg...


Jo för så här är det, denna brandbil gick för Kalmar stads brandkår och ägare var således Kalmar stads drätselkammare och året var 1947.


Den glasklara bilden får varje amatörfotograf att vibrera av åtrå att varför kan jag inte ta en sån bild....men jag har mina misstankar att brandbilen fotograferades med en Hasselblad.


Tänk detta var långt innan digitaltekniken....Kodak och Minolta systemkameror....det närmaste system man kom på den tiden så var det ju drätselkammaren...troligtvis.

Passa på att notera dom utmärka siffrorna som varje brandbil i Kalmar var utrustade med..nummer 6 var en bärgare för räddning av djur som trillat i diken eller annat...och den hade en så kallad trebening på flaket...men här är nummer 5.

 


Inga kommentarer: