tisdag 5 november 2013

Ficklampa

Det gamla fabrikatet Berec minns vi med ett leende för man minns dom små ficklamporna men hade man tur så kunde man lägga vantarna på en rejält stor strålkastare.

 

Vi hade en rejäl stavstrålkastare  som drevs med en hel mängd stavbatterier (LR20) vilket kostade en hel del men ljuskäglan nådde en bra bit bort längst gatan vilket väl uppvägde det något kostsamma inköpet av batterier.

 

En vanlig stavlampa rymmer ju två sådana batterier..om jag minns rätt var det nog sex stycken batterier i den stora lampan.



Ytterligare en klassiker är den stora strålkastaren som drivs av ett stort 6 volt batteri eller alternativt fyra 1,5 volt LR20.


Den lyser ju rätt länge..men batterierna i dessa glödlampsförsedda lamporna inte håller speciellt länge om man jämför med dagens LED lampor.






4 kommentarer:

Gittan sa...

Kult...så ska en riktig ficklampa se ut!!

Herr Stömell sa...

Håller med Gittan. Har ett halvt tjog sådana av fabrikat Sonca med vanlig glödlampa utspridda i hus, garage och bod. Buckliga och repiga men fungerar alltid. Nåja, batteribyte behövs ju ibland.

OldHag73 sa...

jag står med en sån stor Berec lampa i handen men min har svart runt ljuskäglan och den tar 2st 6V batterier. är det en nyare modell då eller?

FLAK sa...

Ja finns det någon där ute som är specialist på Bereclampor vore det intressant att veta.