måndag 22 november 2010

Nu sitter man rejält fast i varubussträsket.....


Butikbussar i våra hjärtan
Kommer du ihåg varubussarna?, dessa kämpar som levererade varor i alla väder till landsbygdens befolkning.

Chaufförerna kämpade i långa arbetspass till minimal betalning och bidrog till en smula samvaro för gamla och sjuka längs långa ensliga grusvägar runt om vårt avlånga land.

Vilka typer av bussar fanns det undrar du säkert?, jo varubussen var en av busstyperna och den var en rullande lanthandel där allt mellan livsmedel till kläder kunde handlas. ( Konsum hade ett stort antal varubussar )

Sen fanns fiskbussarna, charkbussarna ( Scan KLS hade flera charkbussar ).
Så vad finns kvar av dessa bussar då nästan alla bussarna blev utkonkurerade av dom större varuhallarna och stora köpcentrum dit folket nu åkte för att handla.

En stor bidragande orsak var också att det blev vanligare med egna bilar och att dom yngre människorna flyttade från landsbygden.Just därför K-märker vi varu/butiksbussarna och deras chaufförer som gjorde vardagen så mycket enklare och medmänskligeten och viljan att hjälpa till så otroligt tydlig.
När EEY 326 skulle byggas visste jag inte om att jag under byggnationen skulle få kontakt med första ägaren men så blev det och vi träffades och jag fick ta del av bilder från Sunes album på varubussar han ägt.
Att man även fick låna ritningen till Sunes Mercedes från 1976 gjorde ju inte saken sämre så nu har man det serverat för ännu ett objekt, och EEY 326 fick ju överta skåpet från 76:an.

Har du minnen angående butikbussar eller bilder så skulle det vara trevligt att ta del av dom.

3 kommentarer:

Farbror Sid sa...

Min farmor och även mamma och lilla jag gick ut till chark/varubussen när den körde upp på vår lilla grusväg, jag följde med bara för att man kanske kunde fick en tablettask eller ibland även en "bakelse" i en typ av plastbehållare.

The StarChief sa...

Jag kommer ihåg den lilla viat charkbussen men vad jag minns ännu mer är den gigantiska lstbilen med stegar,korgar, etc etc etc som kom till byn ibland.

BL sa...

Även jag har grusväg vandrat, brun och lutad om våren , fram till butiksbusen som stannade i vår by när jag var liten. Det fanns dessutom en lanthandel med fullservice, dvs postombud, besnin och allt man kunde behöva i mat och byggvaror...

Men kanske varubussen är på väg hit igen.. det stannade en bil och sålde fryst gös till mig för några veckor sedan...
http://www.svenskahemdelikatesser.se/