söndag 6 juni 2010

Cykla på Ölandsbron hur sunt är det....nu alltså...Bygget av Ölandsbron pågick och själv var man ju inte ens född när detta kort togs men året efter spanade man....hmmm ja kanske inte då en ettåring knappast var intresserad av bygget men NU är man ju väldigt intresserad av denna pampiga bron som man cyklat över sedan barnben.

Numera är det helt olagligt att beträda bron på cykel och jag skulle inte göra det även om det var lagligt med en remsa att cykla på som är smalt som cykelhjulet mellan räcket och trafiken.

Någongång beslutades det att bron skulle beläggas med den billigare beläggningen oljegrus...detta jävulens påfund som är grovkornigt, svårrullat och rent förjä#¤"# att färdas på även i bil, men en proteststorm inleddes ( som även min far var mkt involverad i ) lyckades avstyra detta och asfaltbeläggning förblev standard på bron.

Man minns än idag känslan av belåtenhet när man cyklat från Öland upp på högbrodelen för att sedan lägga i 12:e växeln på racern och fara ner för bron i överljudsfart.....

Tur att man hade hjälm...ja eller en tunn sak gjord av remmar som närmast såg ut som sönderklippta cykeldäck.

Men numera får folk åka cykelbuss men minnen av otaliga turer över vår underbara bro finns kvar och har ju cykelsäsongen börjat så åtskilliga turer blir det is sommar på två...ja även fyra hjul för bil kan man ju knappast vara utan.

Färjorna mellan Kalmar Öland upphörde ju 1972 men jag hade turen och få åka även om jag själv inte kommer ihåg detta.

4 kommentarer:

Larsson sa...

Vår familj firade semester på Öland åren mellan 1966 och 1970 eller så... så de båtarna har man åkt med många gånger.

Mercury sa...

Jag undrade just det, det måste vara förenat med livsfara att cykla över den där bron. Imponerande är den ändå.

KulTur i Natur sa...

Fina bilder och intressant.
Jag har en bild som jag eller farsan tog sommaren 1972 (dialådan var daterad så) när familjen skulle kolla in det pampiga brobygget.
http://kulturinatur.blogspot.com/2008/08/olandsbron.html

The StarChief sa...

Fränt med saaben i framkant.
Jag har åkt under den där bron fler gånger än över.