fredag 31 oktober 2014

Okänd

En kväll för väldigt länge sen fick jag under en tur på landet se denna lastbil bakom en lada ute på en gård i Förlösa, dom hade använt lastbilens flak för att torka hö på och sen hade den blivit stående.

Lastbilens öde var så betingat att den en gång i tiden blivit uppgrävd ur en spånhög vid sågverket i Nickebo.

 

Hur lastbilen hamnat där är dolt i dunkel men lastbilen hade fortfarande kvar sin hytt som tillverkades hos karosstillverkaren Groth Mönsterås någon gång under 1953, notera att Groth startade sin tillverkning 1952 så denna hytt var en tidig produkt med hyttnr 120.


På typskylten inne i hytten kunde man läsa Volvo L385C 1111 eller rättare sagt Volvo L389 Z3 och lastbilen såldes ny av Eriksson bilaffär i Oskarshamn allt enligt skylt i hytten samt tillverkarskylten från Groth & co.



Efter fotodokumentation så påbörjades projekt leta efter ursprung men hur man än letade så fanns inget registreringsnummer men ägarskylten i hytten visade att Volvon ägts av Åke Eriksson i Trekanten mellan Kalmar och Nybro.

Så där slutade spåren..........

Volvon var en L385 från 1953 och tillhörde den serie av Volvolastbilar som ersatte Volvo Rundnosarna och just denna modell L385 1953-54 var utrustad med VDC motorn på 100 hk och efter 1954 byttes motorn ut i modell L385 (D67 115 hk ) och modellen fick tilläggsnamnet Viking.


Efter att legat i malpåse i arkivet så fick jag en dag i ett eftersök av en annan lastvagns registreringsnummer plötsligt se ett möjligt registreringsnummer och ägaren stämde också så beställning på fordonsdokument gjordes och nu är identiteten fastställd och Volvon har fått tillbaka sin historia men ödet för denna lastbil är okänt för den står inte kvar ute på gården och ödet efter 1966 då den avregistrerades är okänt.

Vad den hade för registreringsnummer? H 2477 och denna Volvo var en av många L385:or som såldes runt om i vårat avlånga land för denna modell var otroligt populär som passade för dom flesta uppdrag.


tisdag 28 oktober 2014

Vi minns en....

sagolik skönhet som följde med vid köpet av vår egen radiogrammofon....ja den som står i finrummet men den vi minns finns numera på en säker plats hos någon som bryr sig om den.




Sist men inte minst vår egen goding som avger en härlig känsla både utseendemässigt samt ljusmässigt.

lördag 25 oktober 2014

Bussar i Kalmar 1982

När så du en linjebuss på detta sätt senast?

1982 hade du chansen på utställningen på Stagnelisskolans skolgård i Kalmar.

Läs mer här

http://kalmarbuss.blogspot.se/2014/10/bussvisning-i-kalmar-1982.html

fredag 24 oktober 2014

Hiab elefant

Känner du till elefanten i skogen? inte? nåväl, blondiner och brunetter har vi sett förut i skogen men elefanter var också en välkänd syn i skogarna förr i tiden.

 

Ja...kanske inte riktigt vad du tänker på utan skogskranen som hade tilläggsnamnet Elefant för ska vi nörda ner oss i....(ja för det måste vi ju) Hiab eller Hydrauliska industri aktiebolag i Hudriksvall så kan vi på stående fot presentera Hiab 170...ja elefanten fanns ju i två huvudsakliga versioner styckegods och skogskran och presenterades ca 1955-56 och var en helhydraulisk fordonskran.


Så nästa gång du ser en Hiab ur serien 173-177 eller kanske en 170...le då lite extra och tänk då på elefanten för jag lovar dig den kranen lyfter till och med mer än en riktig elefant.


torsdag 23 oktober 2014

Rund om nosen Premiär!!

Torsell & Lundbergs tvåan är återskapad och som kuriosa så finns det en Shelltunna på flaket,, T&L sålde shellbensin när det begav sig så här är den så kallade tvåan som var en Volvo LV 127 från 1939 och rullade på Stockholms gator på 1940-50 talet.

 

Bojen ryckte in och hjälpte till...........

http://nostalgimacken.blogspot.se/2012/11/torsell-lundberg.html

onsdag 22 oktober 2014

Ninaninna ninna na....

Jag har själv inte sett eller läst boken men....den är värd ett inlägg..för visst lockar det med bilarna och till och med Volvo Valp! inte illa=)

http://www.berghsopal.se/product.aspx?id=2501

lördag 18 oktober 2014

Ångestskapande.......

Som konstnär så ska man ju alltid prova sina vingar och likt Ikaros....för nu blev det verkligen svårt..men det är bara att bita ihop i sura äpplet och kötta på för en Rundnos är så att säga VÄLDIGT rund om nosen på alla sätt och vis och skärmarna är skrämmande bulliga men man får aldrig ge sig...med över 30 års skapande bakom sig så hittar man viljan och fixar biffen även om det är lite ångest ibland.....hur ska det sluta..tänkte jag när skärmarna skulle skapas...sen satte man igång....fronten blev lite flätkorginspirerad eller...fast väldigt smått.


Det blir nog en Rundnos av honom till sist...en rund sån.......

Se där ja...en Rundnos till......eller?

torsdag 16 oktober 2014

Rund om nosen

Senaste projektet gick som bärgare i Stockholm, och det finns faktiskt än så länge bara en bild på denna bärgare, så är det någon som känner till Torsell & Lundbergs Volvo Rundnos och sitter inne på fotografier så hör gärna av Er.



 


tisdag 14 oktober 2014

Gym....

Det är rätt onödigt för allt man behöver är en trädgård så får man motion...kratta löv, klippa häckar OCH såga ner träd....




lördag 11 oktober 2014

Forslund Typ FA Rockinger

Nästa projekt kommer att stoltsera med en fordonskran av fabrikat Forslund, ni kanske känner igen firman bättre om man nämner Foco ( Fabriks AB Forslund och Co Skellefteå ).

Projektet är en fortsättning på förra projektet om man så säger och kallades för tvåan.

 


torsdag 9 oktober 2014

Torsell & Lundberg

Torsell & Lundberg i Stockholm hade i början på sextiotalet två stycken gula/röda Volvo L3314"valp" bärgningsbilar med tillhörande Kumladolly och dessa två Valpar servade Stockholms bilister.

 http://nostalgimacken.blogspot.se/search?q=torsell+%26+Lundberg

Idag är projekt T&L valpen färdig och nummer ett...(den andra var tvåan) finns fortfarande kvar men ombyggd till vanlig pickup men den gick som bärgningsbil hos en bilfirma i Färjestaden Öland på sjuttiotalet.

Så här är han...Torsell & Lundbergs Volvobärgare






tisdag 7 oktober 2014

Jumbokopp

Ja....jag gillar dricka te ur jumbokopp så dagens loppisfynd passade perfekt........vit och fin...och framförallt så kan man hälla i mycket te........


Som sagt..........mkt te............


söndag 5 oktober 2014

Nytt projekt

Den är inte så stor och det fanns två stycken aktiva bärgare av denna sort i Stockholm från denna firma, vilken firma det är?, ja det får ni allt vänta på att få veta....men en kumladolly hängde efter bägge bärgarna runt om i Stockholm.


Lokala bärgningsbilar

Känner du till en bärgningsbil från förr?..du kanske har upplysningar, fotografier på en sen länge försvunnen bärgningsbil, det kan vara en bensinstation som hade egen bärgningsbil, en bilverkstad men som sagt har du upplysningar om dessa typer av fordon från Kalmar län ( H län ) hör gärna av dig.






torsdag 2 oktober 2014

Lastbilar från förr

Tänk när dom här kämpade i vardagen och en klassisk timmerbil kan aldrig bli fel, är det någon som känner igen lastbilarna hör gärna av er.

Fordonen är från (H) Kalmar län, och Rundnosen har synligt registreringsnummer så den är redan på väg att dokumenteras.