fredag 30 maj 2014

Fredriksdahl bil i Kalmar

Fredriksdals Bil AB Kalmar saluförde Reo, Bedford, Austinlastbilar men även personbilar och motorcyklar i Kalmar.

Firman hade även serviceverkstad för fordon samt bensinförsäljning ( dock ej fastställt vilket bolag ) och byggnationer av flak/skåp på lastbilar samt lätta pickuper.





 Här en verkstads/servicehandbok från Fredriksdahls Bil.


 Ett urval av fordonen, två Austin och en Reo längst ner






onsdag 28 maj 2014

Konst...igt....

Konsten i Kalmar lever farligt iallafall om man får tro vad som sker i vardagen för en vacker dag försvann ett välkänt konstverk som förundrat besökare och hedrat Kalmar Ångkvarns historik i form av den första lastbilen men plötsligt så var inte historiken så intressant längre och konstverket i hallen togs väck och slängdes i containern utan att först fråga konstnären, länsmuseet om dom var intresserade att ta vara på verket.

Än en gång visar Kalmar hur lite "gammal" nutidshistorik betyder för Kalmar, och utgrävningar vid nya E22:an fortsätter men nutidshistoriken glöms bort i all hast....

Man blir ju ännu mer mörkrädd när man betänker att den ansvarige och byggjobbarna bara hade behövt gå ca 50 meter till grannporten i samma hus (Ångkvarnen) och frågat Länsmuseet om detta verk.

Det vackra konstverket ersattes av ett glasskåp..........


söndag 25 maj 2014

Honda

Finns det någon marknad för begagnade Hondadelar?...alltså begagnade NYA delar...så kallade NOS blir det väl då eller?

Jo det är gamla delar som inte blivit monterade på bil utan fortfarande ligger i förpackning, men problemet är att jag inte vet vilken modell dom passar till...ett dilemma som brytt mig till den milda grad att det lilla hår jag nu har kvar nästan går i grå ton så kan du något om Honda..och söker delar enligt bild var vänlig att bistå eller rent ut sagt köp dom!

Vad delarna kostar på Biltema har jag ingen aning om men 200 kronor borde ju inte ens Biltema kunna slå....




torsdag 22 maj 2014

Släng inte!

Ibland undrar man...ja för hade det varit så här att folk hade åkt till återvinningscentralerna med saker från stenåldern, antika rustningar, rokokomöbler, en Hauptbyrå från 1700 talet så hade både länsmuseer och antikhandlare och säkert allmänheten gått upp i det berömda taket över den osmakliga policyn hos återvinningsbolagen att allt ska kasseras och återvinnas.


Ja vissa av sakerna kan hamna på en så kallad second hand butik i kommunal drift men för oss lite mer kulturnostalgiska gossar och tjejer så är just återvinningsstationen helvetet på jorden.

Man kasserar allt, i plåtcontainern med skräpet....säger dom, att det sen rör sig om en originalburk från BP eller Esso som överlevt sen mitten av 1940-50 talet struntar dom i.


Reklambroschyrer från förr återvinns trots att dom utgör en viktig del av kulturarvet och troligtvis endast finns kvar i arkivet på riksmuseet, så förvåna dig inte den dagen då någon svänger upp på återvinningscentralen med Wasaskeppet på släp...du!.... ska det vara i brännbart eller träcontainern?


Så ska du rensa ut...? hittar du gamla reklamprylar, bensinbolagstunnor, dunkar, burkar eller flaskor lämna dom inte till återvinningsstationen men åk gärna dit med innehållet för gammal olja, bensin och färgrester hör hemma på återvinningen.


Esso, BP, Gulf, Fina, Nynäs, Standard, Murco, med flera,  ja alla dom gamla bolagen tillhör vårt kulturarv och ska bevaras så Googla på bensinprylar, tyg eller vad du nu har att avvara så ska du se att det finns nostalgiker i din närhet som mer än gärna tar hand om ditt "skräp" istället för att det hamnar på återvinningen. 

 Så tänk efter INNAN du åker till tippen/ återvinningen för har du åkt in innanför grindarna och lastat av så tillhör sakerna återvinningsföretaget.

tisdag 20 maj 2014

Fort..långsamt

I en rallytävling ska allt gå snabbt, men när numren på bilarna skulle målas så var det en konstnär som tog sig tid att handmåla numren på dörrarna på bilarna.

På den tiden var det kvalitet och framförallt ett hantverk att fixa reklamen eller nummer på tävlingsbilarna, man undrar ju om någon av dessa bilar med detta finns kvar, det hade iallafall varit rätt häftigt.



 Som dragbil till trailern hade dom säkert en.....med diesel kanske.

 


söndag 18 maj 2014

Volvo L2304

Hmm vad är det nu då undrar nog vän av ordning, men det är faktiskt förseriemodellen till Volvo L3314 eller i allmänt tal Volvo Valpen och det tillverkades 90 stycken L 2304 mellan åren 1958-61.

Så känner du till en Volvo L2304 ta vara på den för det finns idag endast fyra kända exemplar som jag känner till.

Dom har chassinummer 

2304-28 ägs av privatperson

2304-31   ägdes av en bilverkstad  i Vårgårda och gick som bärgningsbil

2304-34   ägdes av en bilverkstad och gick som bärgningsbil i Uddevalla med bakmonterad Epco kran på sjuttiotalet.

2304-47

2304-54 Var stationerad på en flygplats fram till 1977.

2304-67 

2304-79 Ägdes av båt/bilbärgningsfirma

Bilder och ytterligare historik om dessa bilar och Volvo L2304 mottages tacksamt.

Tillägg:

Tack för tipsen  och nu är det plötsligt 8 kända exemplar


lördag 17 maj 2014

Trädgården

Vi tar oss ner på nära besök i trädgården....vi kan konstatera att värmen är här.....











fredag 16 maj 2014

Vagnar

När man betänker utbudet på vagnar förr i tiden så fanns det väldigt många olika varianter att välja på och en av dom mest kända är ju mjölkkärran

Nedanstående kärra hade synnerligen stor lastförmåga, bara det är ju ett skäl till köp....

Den kund som ville ha en låg vagn fick sitt behov stillat med denna vagn

Tillverkare var Goods cykel & sportaffär i Reftele men det ska nog tilläggas att det fanns tillverkare av dylika vagnar över hela landet.

Dom klassiska Trelleborgdäcken var standard på dom flesta av vagnarna.





 

 


onsdag 14 maj 2014

En klassiker

Tänk så härligt att få se en sån här stående på en parkering i ett underbart brukskick.

Man minns hur det såg ut på gator och parkeringar förr i tiden och stannar tar en bild och ler lite.


.

 

Saab-Scania i våra minnen

Först och främst så är detta en hyllning till JA 35 Draken, ett av flyghistoriens vackraste stridsflygplan som skapats, speciellt bland jetdrivna plan.

Sen kan man ju inte låta bli att låta herr Stofil komma fram och bara inflika att ytterligare ett svenskt industriföretag har fått bilan hängande över sig för i dagarna så köpte Volkswagen bolaget Scania och svenska politiker och styrande kapitalister i Sverige har än en gång visat vart Sverige är på väg.

Våra stora och medelstora industrier säljs på löpande band till utländska ägare som i slutändan utarmar och flyttar produktionen utomlands för att efter sig lämna tomma industrilokaler och arbetslösa med familjer.

 


Så svenska folket grattis!....Saab vet vi hur det gick för...Scania hänger på en skör tråd kvar i Södertälje och Sverige och Volvo har så att säga levt på övertid ett bra tag...hur var det nu igen..stolta svenskar med egna bilmärken...egen industri............ förlåt om jag säger det men det var igår det gällde.

 


Så en hyllning till Scania Vabis som alltid varit en ledstjärna för kvalitet, stolthet och framförallt en vilja att tillverka lastbilar med hög kvalitet och lång livslängd, vilket Scania idag kanske inte får....vem vet men tillåt mig tvivla.

Så vi minns Scania, SAAB...och det enda fordon vi idag tillverkar i Sverige är cyklar....ja Scania-Vabis började faktiskt sin tillverkning med cyklar så då är vi så att säga tillbaka där vi började...frågan är bara orkar vi starta om från början?

 

 

Hatten av för alla kvinnor och män som arbetat och arbetar på Scania genom åren, och det är tur att människorna som fick medaljer för lång och trogen tjänst 1941 slipper se eländet idag med uppköp av företaget Scania då företaget firade sitt 50 årsjubileum.

Några fler jubileum får vi väl knappast uppleva iallafall inte med en svensk Scanialastbil...? eller

 

 

Pensionsbolaget Alecta och försäkringsbolaget Skandia sålde Scania och därigenom sålde dom ytterligare en del av Sverige för det vi säljer får vi aldrig igen....

Än en gång har giriga människor satt Sverige på kartan över länder som man kan köpa upp...när kommer nästa nyhet? 

 

 

Vad är till salu?...kolla Ebay..... Sverige kanske finns med....för en lagom summa.







 

tisdag 13 maj 2014

Scoutkniv

Nej jag var aldrig med i scouterna men faktiskt skogsmulle men hade jag varit med i scouterna så hade jag förmodligen haft en sådan här scoutkniv.






http://www.scoutshop.se/klassisk-scoutkniv-mora