söndag 30 juni 2013

Statspolisen...

Tänk när det hette statspolis, det var så det hette innan det blev den statliga polisverksamheten, och här kommer några bilder ur denna och några böcker.

 

Först ut är landsfogde Erik Wiberg sittande på Öland i sin Volkswagen 55:a med registreringsnummer H40.


Sen har vi ett bedrägeriförsök utfört i mitten av femtiotalet där en stackars Oldsmobile från 1939 blivit uppbränd och delarna sålda, notera Caltexskylten och fanns någonstans i Stockholm




Sen har vi en rullande inbrottsverkstad, där mästertjuven hade allt som behövs för att just begå brott...

lite som en servicebil fast tvärtom...



Och det där med flyktbilar..ibland ja eller oftast så borde man välja bilar som inte drar blickarna till sig...som denna ljusgröna Amazon men dom hade väl inget annat att köra så då...ja ja dom körde en bit iallafall och parkerade den, dock inte värst prydligt för den upptäcktes dock rätt snabbt.



lördag 29 juni 2013

Tekoppar

Idag blev det loppisvända...en så kallad improviserad hemväg på några...mil och vad fann man om inte fyra tekoppar..ursnygga...man fastnade för dom direkt..det gällde bara få ett bra pris..det blev 100 för alla fyra..så nu är dom provinvigda under testunden och tummen upp visst är det lite flatbottnad eka över dom=)


 


fredag 28 juni 2013

Rostbröd...

Visst är det gott med rostbröd och vill man uppleva lite spänning i tillvaron och faktiskt inte har någon större stress så ska man använda en brödrost från Elektro Helios.

 

Men förvänta dig inte att du i lugn och ro kan gå ut och sätta på teet eller kaffet i det andra rummet eller gå på toaletten i tron att brödrosten klarar sig själv....du får nämligen vara aktiv i rostningen och passa brödet och vända det när den ena sidan är färdig.

 

Dagens bortskämda människor suckar över denna omåttligt närmast antika sak i jämförelse med den automatiska brödrosten där man precis som fjärrkontrollen till tv inte ens behöver lyft rumpan ur soffan utan förlitar sig på att brödet..kanalen eller vad du nu ska få ut av stunden ska bytas, rostas utan större ansträngningar.


Annat var det förr, då fick man vända brödet själv och apparaten endast hade av på funktion och ingen inställning av värmen...just därför K-märker vi den gamla brödrosten...utan automatik=)

 



torsdag 27 juni 2013

Volvo 940

Kalla mig tråkig..trist... en stofil..ja till och med gammaldags,  ja kanske skulle ett medlemskap i stofilsällskapet vara på sin plats men jag är en streber som aldrig ger sig i sin uppfattning att Volvo 940 är den sista riktiga Volvon som tillverkats.

Somliga kallar Volvo 940 för hopplöst omodern.....jag säger kom igen den dagen då du ska byta parkeringsljus på din V70, då står du där och svär över hutlösa verkstadskostnader, oändliga förlorade timmar av nedmontering och bara det faktum att man får riva ner halva bilen för att byta tändstift gör ju att man sliter sitt hår.

Nu kommer Volvo 940 in i bilden, kan man byta en glödlampa själv.....där kommer det självgoda leendet fram för man kan i princip byta alla lampor på dessa gamla bilar själv,och det var ju lite av idén med bilar från förr, inget datastrul..och måste du mot all förmodan lämna in din Volvo på verkstaden så kommer förmodligen verkstadsräkningen inte att få dig att sätta kaffet i vrångstrupen.

Så därför K-märker vi Volvo 940 och då speciellt vår gamla slitvarg, vår 945:a för kalla den trist, tråkig och osynlig men det är ju det som är meningen...man ska se..... inte synas...på sin K-spaning=)


 http://www.kaptenstofil.net/stofilsallskapet.php

 http://volvo940.se/


Dilemma

Vi har en lampa....som vi inte kan placera...ja den är i behov av renovering..man måste nämligen montera nya kättingar och dra ny el annars är lampan i gott skick men den passar liksom inte in någonstans...ja vi kan faktiskt vara kräsna ibland..det är liksom inte en lampa som passar in...iallafall inte just nu.

Ett rätt angenämt problem..lite I lands problem men jag gillar inte att inte kunna placera saker..sån är jag..





Torsås Sågverk

Tänk på säkerheten....så säger man ju men han som kommer gående in i bilden mellan kranen och lasten tänker inte på sin säkerhet.

Kranföraren eller någon annan borde hojtat på honom....för hans agerande är inte precis smart ifall lasten skulle glida ur wirarna, eller klämrisken med kranen.




onsdag 26 juni 2013

Scania Vabis

1941 hade Scania Vabis sitt 50 årsjubileum då företaget startades 1891, ja egentligen så var det företaget Vabis som grundades då, Scania grundades 1900 och år 1911 slog företagen samman och Scania Vabis blev en av dom ledande tillverkarna av fordon i Sverige, ja till och med cyklar har tillverkats av företaget, en sån skulle man vilja lägga vantarna på...tänker man i sitt stilla sinne....

 

Här följer en bildkavalkad från företaget där handkraften i arbetet fortfarande utgjorde en stor del i framställandet av lastbilar och bussar.

Notera arbetskläderna och dom stolta arbetarna som bidrog till att framställa dessa slitvargar som fraktade gods och personer runt om i landet och även i exportländerna.














Jorden är platt?

Den gamla uppfattningen att jorden skulle vara platt, ja vissa lärda tvistar om detta faktum ännu..det kanske inte är ovanligt att man har delade meningar men hur som helst så kan man faktiskt påstå att den, jorden då alltså faktiskt kan vara både platt och rund, dock inte samtidigt men när vi på Nostalgimacken får bestämma.

 

Jodå ibland får man spela lite världshärskare.....ja lite som Bruce den allsmäktige....för den som undrar så är faktiskt denna jordglob uppblåsbar så då finns ju faktiskt en valmöjlighet till just platt..rund=) allt efter egen vilja..för som det hette i filmen allt måste ske dock inte emot den egna viljan...fast ibland så väljer faktiskt jorden att bli platt, när luften smyger ur ventilen och han dunsar ur ställningen.

 

Frågan är bara hur gammal den är....vi har inte hittat något årtal men man undrar ju, fäller man ihop ställningen och släpper ur luften så blir allt nämligen platt, det kanske är en resejordglob=) ja för dom yngre läsarna så kan det tilläggas att det var före gps:n.........




Smått

Idag vräker regnet ner men en liten stunds uppehåll uppskattades även av dom små på tomten..

Se där ja..en liten spindel i en tråd....och en liten pansarvagn..förlåt gråsugga


tisdag 25 juni 2013

Kvällens kompis

Satt igår nere i hamnen och njöt i värmen...och en liten kompis kom..jo han brukar komma förbi..så även denna kväll.

Så här fint hade vi igår...


måndag 24 juni 2013

Nymålat?

Njae vad jag vet så har vi inte målat något idag men jag kan inte låta bli att visa denna skylt...nåväl bara så ni vet så är tydligen något nymålat..allt enligt byggnadsgillet..skulle varit roligt att sätta en sån på en soffa eller husfasad eller varför inte ett staket, folk skulle nog undra....byggnadsgillet? har vi ett sånt här i stan?

 


Delfina

Jaha då har Delfina varit på en auktionssite och bjudit på en av sina kompisar..en ouppackad delfin...sån hade vi inte=)

Så då sa vi åt Delfina att hon skulle passa auktionen och det gjorde hon...grattis till oss då=)

En Finadelfin i originalförpackning är ju inget man finner varje dag, ska vi säga att vi blev lite nöjda..ja Delfina med=)


 

söndag 23 juni 2013

Emsfors

Förbrukningsvara.....sånt gillar jag, ja jag vet att jag är lite udda för vem kan inte gilla en toalettrulle från det utdöda bruket Emsfors Påskallavik Småland och vill du läsa mer om bruket gå in på denna spännande bloggen.

http://www.nth.se/foto/emsfors/index.html

Tänk vilken lyx, individuellt förpackat toapapper med reklam på...det är annat än dagens stora balar som man släpar hem från stormarknaden.

Fast man ska nog konstatera att man handlade på ett annat sätt förr i tiden butikerna låg närmare, det fanns flera butiker i den minsta av byar och man handlade efter dagsbehov. 

Tänk att den har överlevt...det var nog ingen som behövde den iallafall....nu står den i monter och påminner om svunna tider.



 




Aktiebolaget Bröderna Ekhagen

Var ett Stockholmstryckeri som tillverkade dekaler för både leksaker, möbler, mm och faktiskt också fordon för dörremblemen på Scania Vabis lastbilar från 1950 till 60 talet trycktes just hos Ekhagens

Just dessa två är utgivna maj 1960.

Fabriken och kontoret låg på Stockholmsvägen 112 Roslags Näsby och utställningslokalen låg på Kammakargatan 18.

Dekorsatsen fick beställas separat vid beställning och klistrades på dörrarna, tänk så stiligt med Scania Vabis logotypen på dörrarna.

Orsaken till att just denna sats inte blev påklistrad vet jag inte men dom gör sig bra inom glas och ram på väggen istället.




Denna beställningsorder tillhörde Bojen..alltså BOJ 699 Bärgar Pelles Scania 75:a och se där en sats dekor...undrar om den dekorsatsen hamnade på bilen?