torsdag 28 februari 2013

Carl Arne Breger

Idag trillade vi in på en loppis och gick runt..inget som var jätteintressant och vi var nästan klara när jag plötsligt på håll får se en hylla med oranga saker..hmm intressant kanske går närmare..men du..formen på kopparna..ojdå! det ser ut som Jajemen Carl Arne Breger, meny combi och fyra stycken..perfekt!=)

Tur att man har iläggsmugg till dom=) 






Volvo Kalmarverken

Volvoverken i Kalmar invigdes 1974 men planeringen av fabriken startade 1971 och Kalmar stad sålde markområdet för 1 krona och en helt ny monteringsfabrik för Volvos personvagnar byggdes och omkring tusen personer arbetade på denna för sin tid moderna anläggning.
Fabriken i Kalmar byggde inledningsvis Volvo 164 av 1975 års modell och därefter lyxmodellerna 264, 760, 960 men kom även att bygga de mer standardbetonade 740, och 940.
Vid Volvoverken i Kalmar frångicks de traditionella löpande banden och istället rörde sig bilarna självständigt på batteridrivna vagnar, som styrdes av slingor i golvet. 

Fabriken var mycket ljus med stora fönsterytor, som dessvärre orsakade överhettning i lokalerna, och arbetsstyrkan delades upp i mindre grupper som hade möjlighet att påverka arbetsfördelningen inom grupperna.

Fabriken lades ner 1994.
Mer bilder om Kalmarverken 







tisdag 26 februari 2013

Banan..

Visst är det gott! banan och glass kan inte bli fel så här har ni två recept på några klassiker.


måndag 25 februari 2013

Städa...

Du kanske får klåda av att bara tänk på detta?, eller sitter du framför ett av dom där hjälp i hemmet programmet om sluskar som aldrig städar och är en sanitär olägenhet till och med för dom som tittar på programmet...ja du kanske är städnarkoman..perfektionismens yttersta förespråkare eller bara nån som tycker att ett rent helvete faktiskt inte är värt att uppnå när man kan istället kan sitta och umgås, ta en fika och eventuellt lite senare återfå viljan att städa.

Som sagt bättre sent än aldrig, så vilken dammsugare ska man då välja? stor..liten, med aquafilter..utan filter? ja det närmaste aqua man kom förr i tiden var när någons svordomar när vederbörande råkade suga upp vatten i dammsugaren och blöta ner påsen..

Bärbar eller rullbar eller kanske till och med medar...visst kanske inte idéalet på parkett men ursnyggt...

Nämen ge dig nu... bara lugn sätt dig ner och begrunda tillvaron för vi har svaret...dra på dig mysdräkten och återfå en stunds städvilja tillsammans med en lagom dammsugare av valfritt märke och modell och färg..men helst orange om du hittar.


BP Bergkvara

Macknerläggningen rasar genom Sverige, så frågan är kommer det finnas kvar några bensinmackar alls...

Uno X var en gång i tiden BP Bergkvara och numera står lokalen och verkstaden tom. 

Ännu en verksamhet som försvann och taket och pumparna monterades ner, kvar blev en vit byggnad med osäker framtid.





Bergkvara sjöfartmuseet

Det är inte så ofta ett hus flyttas men sjöfartsmuseet i Bergkvara fick en vacker dag fötter ja eller hjul och tog sig en ny placering i hamnen i Bergkvara.

Dragaren var en Scania LT 76 årsmodell 1963 och ägdes av en husflyttarfirma på Öland.




 


lördag 23 februari 2013

Poclain

Grävmaskiner...kan det vara något att titta på en lördag? jajemen..här kommer fabrikatet Poclain från Frankrike.

Spana in modell EC 1000 vikt på 137 ton och skopvolym på 5000, 8000-10000 liter beroende på aggregat

På videon är det höggrävningaggregat och bilden djupgrävningsaggregat

fredag 22 februari 2013

Sagostund

Njae nån saga kanske det inte blir eller.....jo visst kan det vara en saga att berätta om sagogryn..dom där små tingestarna som springer runt i skogen på natten och ställer till med liv..oops nu tänkte jag på vättar..nej självfallet så menar jag sagogrynen alltså det som man använder för att tillaga sagosoppa.


Så här gott folk får ni receptet till sagosoppa 4-6 personer.

1 1/4 liter vatten 

1 bit kanel 

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl saft

1 dl Reppes sagogryn

1 dl russin eventuellt 8-10 katrinplommon eller torkad frukt

Koka vattnen, kanel, socker, och saft använd blandsaft för att få nyans på soppan

Skölj sagogrynen och russin och tillsätt detta 

Låt soppan koka tills grynen klarnat 

Servera soppan aningen varm eller också kall


Varför inte prova safttoppar...

Recept 4 personer

Skölj blötlägg 2 dl Sagogryn i 2 dl vatten i 30 minuter

Tillsätt 6 1/2 dl mjölk låt koka under omrörning tills grynan har klarnat och massan tjocknar.

Smaksätt med lite salt, 1 dl socker, 1/2 tesked kanel, 25-30 sötmandlar samt 2-3 bittermandlar (rivna)

Häll upp massan i pastejformar eller små koppar och när topparna kallnat, stjälp upp dem på ett fat och häll saftsås runt om.


Tillverkare av sagogrynen var blandannat REPPES glykos AB i Växjö, och marknadsfördes av Cloetta i Ljungsbro.

Glassbilen.....

Vill ni se en stjärna? ja varför ska man hålla igen på stjärnglansen när man ska visa upp en stjärna, för visst är en opel coupé en stjärna!

Så här gått folk kommer ett inlägg om just Håkan Jallings Opel Commodore som gjorde sig ett namn på dragracingbanorna, njae eller kanske inte på det sättet som ni tror utan med ett ständigt mekaniskt problem så blev det just nästan vadslagning om Opeln skulle lämna startplattan innan något rasade...

 

Nu var det inte så att bilen på något sätt var dåligt byggs utan man kan säga så här att den hade tillräckligt med pulver för att självförstöra vissa vitala delar.


Motorn var en sexa med dubbla weber, grupp 1 topp och sprängsäker koppling...hmm sprängsäker? nu frågar sig gemene man hur i hela friden detta kan stämma..vadå spränga? låter farligt..och jodu..på Bulltofta flygfält 1978 hände följande.... Håkan sköt kopplingen så att bitar av kopplingen landade på läktaren så att en åskådare blev nockad, hur det gick för den åskådaren vet jag ej men man hoppas att han/hon inte blev skadad, så just därför hade glassbilen sprängsäker efter detta.


Nu kan man ju nämna att benämningen glassbilen beror på att huvudsponsor var Skåneglass och deras varumärke Stjärnglass, detta väl synligt genom lackeringen och teamkläder och reklam i form av utställningar.

 

Färgsättningen på bilen går ju inte och se på dom svartvita bilderna men så här såg stjärnglass färgsättning ut.

Så här är den..glassbilen............






torsdag 21 februari 2013

Kåren 772

Bärgningskåren i Kalmar hade en tungbärgare som gick under radionummer 772, en liten intressant händelse är att 772 bogserade Kalmar Terminal till skroten.

772 eller BRM 029 exporterades till England och ersattes av en Scania L141:a, ja föregångaren till 772 var en Volvo F88 men den blev påkörd av en buss.

Bilden är en liten luring=) för det faktiskt modellen av Morfar så här har ni originalbilden.



Ruda bil & motor






Foto..D Hellstrand och A willgård 1970

tisdag 19 februari 2013

Tullfritt

Nja starkvarorna visas inte denna gång...eller va fasen.... här kommer några saker du kunde köpa på din resa med DFDS 1985.






 


måndag 18 februari 2013

Tankbilar



Foto A willgård 1982

söndag 17 februari 2013

Problem..ångest...=)

Vi alla har olika saker som vi  oroar oss för.. världens undergång, världssvälten, att lönen ska räcka till den 25:e eller att man inte ska halka omkull och bryta ett ben men i slutändan så kommer man fram till att vissa saker är viktigare än dom andra småproblemen för vissa saker är så oroväckande och ångestframkallande att man bävar inför blotta tanken att något skulle vara fel....

Som sagt  det finns mycket att oroa sig för....



Skåp

Alla har väl en relation till just skåp, väggskåp, golvskåp, köksskåp, ja man kan ju räkna upp alla möjliga skåp och dess olikheter, men i slutändan så är dom just skåp.

 

Man har ju ofta ett behov att stuva undan allt möjligt i ett skåp som som alla vet så kan ju ett skåp vara gjort av alla tänkbara material.

 

 

Somliga får gåshud av ett allmogeskåp..kurbitsmålade skåp brukar bli lovprisade på Antikrundan, men tänk tanken oavsett om det handlar om vitrinskåp, garderober eller ett vanligt förvaringsskåp i plåt så finns det alltid någon som finner dom snygga och rätt praktiska.

 

 

Ja.. nu kommer tvisten....ni bara väntade på det va?...jajamen..skåp..ja inget här på Nostalgimacken kan ju vara mer rätt än att lägga ett inlägg om just skåp.

 

 

Hmm inte vilka skåp som helst utan skåpbilarna...dessa slitvargar som efter många år som slit och släng bil åt tidningsditributörer, vvs firmor eller varför inte den lokala snickaren för att sedan i bästa fall bli omhändertagna av någon motorintresserad person som sedan fixat till skåpbilen till att bli en så kallad van..eller skåp som dom i allmänhet kallas så med sina motivlackeringar fält och snygga lackeringar blir dom lite av motsvarigheten för oss biltokar till antikvärldens allmogeskåp.

 Ja jag vet att det är en fönstermodell men skit samma för den är ursnygg=)



Foto A Willgård 1976, 1981, 82

Valpen som smet...

Tänk mardrömmen för alla hundägare men nu är det så att den valp jag pratar om hade rätt många valpkompisar och var splitter nyfödd år 1981 då denna bilden togs...frågan är bara varför står den inte där dom andra valparna står?...någon borde ju ha bättre koll på dom...det finns ju stängsel..om den kom tillbaka och vart alla valpar tog vägen är ett frågetecken, kanske skulle dom skickas utomlands men man kan ju säga så här, lite som Henry Ford sa du kan beställa en t-ford i vilken färg du vill bara den är svart...i Volvos fall så gick det i detta fall enbart att få en Beige Valp..fast det var rätt snyggt faktiskt och praktiskt.lättlagat..och dom kanske skulle tjänstgöra i öknen.

Volvo F10:an har samma färg..kanske en av föräldrarna till alla Valparna..eller? visst är det lite 101 dalmatiner över det hela fast utan prickarna...nån har samlat in dom och en smet iväg...sen fortsatte historien.

Och vilka är dom bastanta N12:orna? hur kommer det sig att dom är bruna?

 

Gatubild

En bild är ju inte bara ett motiv utan bakgrunden kan ju vara precis lika intressant så här kommer några bilder där bakgrunden faktiskt är rätt intressant.

För alla som gillar valpar så kan man ju säga att antalet gott och väl räcker till...



Foto A Willgård 1981